Membra a Uniunii Europene inca din anul 2007, Romania a atras pana la finalul lunii iulie a acestui an nu mai putin de 75.71 miliarde de euro, o suma deloc de neglijat avand in vedere problemele de ordin economic cu care se confrunta tara noastra. In acelasi timp, Romania a contribuit in aceasta perioada la bugetul Uniunii Europene cu 25.58 miliarde de euro. In aceste conditii, se poate spune ca Romania a depasit la finalul lunii iulie suma de 50 de miliarde de euro in ceea ce priveste soldul fluxurilor cu bugetul UE, acesta fiind beneficiul net al tarii noastre ca fonduri europene nerambursabile.
Romania a atras fonduri nerambursabile in valoare de 36.68 miliarde de euro pentru calendarul financiar multianual 2007 - 2013, respectiv 36.82 miliarde de euro pentru calendarul financiar multianual 2014 - 2020. In ceea ce priveste actualul calendar finaniar, 2021 - 2027, tara noastra a atras numai 225.21 milioane de euro. De asemenea, prin NextGenerationEU 2021 - 2023, Romania a obtinut o suma nerambursabila in valoare de 1.97 miliarde de euro.
Fondurile nerambursabile primite de la Bruxelles joaca un rol extrem de important in cea ce priveste dezvoltarea tarii noastre, autoritatile de la Bucuresti bazandu-se de multe ori pe aceste fonduri pentru derularea unor proiecte de anvergura. Tinand cont de cifrele pe care le-am pomenit in randurile anterioare, tara noastra s-a transformat intr-un beneficiar net al bugetului Uniunii, accesand mai multi bani in comparatie cu cei cu care a contribuit.
Cifrele sunt cu adevarat imbucuratoare pentru autoritatile de la Bucuresti, mai ales in conditiile in care este stiut faptul ca tara noastra este unul dintre membrii Uniunii Europene cu cele mai ineficiente sisteme de atragere a finantarilor europene la care are dreptul prin statutul sau. Fondurile nerambursabile pe care Romania le-a primit in acesti 15 ani in care a facut parte din Uniune s-au dovedit extrem de utile, sustinand cresterea economica a tarii noastre in diverse sectoare de activitate.
Anul 2022 este un an important pentru Romania din acest punct de vedere, tara noastra incepand sa primeasca banii din PNRR sub forma de granturi nerambursabile. In acelasi timp insa, Romania mai primeste si sume rambursabile, care sunt oferite sub forma de imprumut cu dobanda preferentiala.
Ultimele NOUTATI
Se elimina aceasta taxa! Cine sunt romanii care nu mai sunt obligati sa plateasca la stat pe 2025
Miscarea anului pe piata bancara de la noi. Banca Transilvania ajunge in Republica Moldova si preia cea mai mare companie de creditare non-bancara
Nu suntem tara cu cele mai mici salarii din UE. Lista celor 10 state cu salarii minime sub 1000 de euro pe luna
Romanii scot banii de la saltea si cumpara masiv titluri de stat. Plasamente impresionante, cifrele aici
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac
Partenerii nostri
[MODEL] Act aditional telemunca si reglementari cheie
Mutarea unui salariat la alt punct de lucru si modificarea functiei - PROCEDURA
Noul REGES online - provocari pentru angajatori! Cum le poti depasi rapid?
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
Deductibilitate cheltuieli auto: Cele mai frecvente greseli constatate de ANAF
Formularul 217: Cine are obligatia depunerii si care este termenul limita
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Intrarea in insolventa: Ce trebuie sa stie un creditor inainte de a actiona