Romania a coborat doua pozitii in acest an intr-un clasament al celor mai competitive economii din lume, clasandu-se pe locul 51 din 63 de tari, potrivit raportului anual intocmit de Institutul pentru Management si Dezvoltare (IMD) din Lausanne, Elvetia. Performanta tarii noastre nu poate fi considerata deloc ca fiind onorabila, in conditiile in care aproape toate statele europene s-au clasat pe pozitii mai bune. Mai exact, doar trei tari europene sunt considerate a fi mai putin competitive din punct de vedere economic decat Romania, acestea fiind Ucraina, Slovacia si Croatia. Asa cum era insa de asteptat, topul mondial este condus si in acest an tot de Singapore.
Analiza World Competitiveness Yearbook (WCY) este realizata de specialistii din cadrul Institutului pentru Management si Dezvoltare (IMD) din Lausanne inca din anul 1989. Studiul institutului elvetian este extrem de complex, competitivitatea economiilor fiind analizata in baza a aproximativ 350 de criterii atent selectate. Indicatorii in functie de care se fac aceste analize sunt grupati in patru categorii principale: performante economice, eficienta la nivel de guvern, eficienta afacerilor si infrastructura. De asemenea, la analiza finala contribuie si rezultatele unui sondaj realizat de cei de la IMD in randul directorilor de companii.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, performanta economica a tarii noastre din acest an nu este imbucuratoare, Romania coborand cu doua locuri in raport cu anul precedent si ajungand pana pe locul 51 in acest clasament realizat de Institutul pentru Management si Dezvoltare (IMD) din Lausanne. Vestile nu sunt tocmai cele mai bune nici daca comparam situatia tarii noastre cu cea a tarilor vecine. Spre exemplu, Ungaria si-a pastrat pozitia in acest an si a ramas pe locul 47. Chiar si Bulgaria ne-a depasit si in acest an, ramanand pe locul 48. Doar trei tari europene s-au clasat in urma noastra, si anume Ucraina pe locul 55, Slovacia pe locul 57, respectiv Croatia pe locul 60.
Singapore si-a pastrat pozitia de lider si in acest an si este declarata de Institutul pentru Management si Dezvoltare (IMD) din Lausanne cea mai competitiva economie din lume. Printre factorii care au contribuit la succesul micutului stat asiatic putem enumera performantele economice semnificative care provin din comertul international robust, din investitii si din forta pietei de munca. De asemenea, vorbim in acest caz si despre performante stabile atat in sistemul de invatamant, cat si in infrastructura tehnologica.
Pe a doua treapta a podiumului se afla in mod surprinzator Danemarca, statul nordic reusind in acest an sa bifeze un salt spectaculos de sase locuri. Danezii se pot lauda atatcu o economie extrem de puternica in acest an, dar si cu niste sisteme educationale si de sanatate care functioneaza perfect. Totodata, investitiile internationale sunt din ce in ce mai numeroase in Danemarca, statul nordic fiind recunoscut pe plan european si ca fiind o baza excelenta pentru pornirea unui business.
In cele din urma, ultima treapta a podiumului este ocupata de Elvetia, care a urcat si in acest an o pozitie, la fel ca si in anul precedent, cand urca de pe locul 5 pe 4. Bineinteles, economia Elvetiei este fara nici cea mai mica indoiala una dintre cele mai puternice la nivel european. Totodata, si Elvetia se poate mandri cu un sistem educational si cu un sistem de sanatate extrem de bine organizat.
Locul 4 in topul celor mai competitive economii din lume in anul 2020 este ocupat de Olanda, care a urcat cu doua pozitii in comparatie cu anul precedent. In continuare, Hong Kong a cazut de pe locul secund al topului din 2019 pana pe locul 5 in acest an, regiunea administrativa fiind afectata puternic in acest an de protestele violente din ultimele 12 luni. In continuare regasim alte doua state nordice pe pozitiile 6 si 7, si anume Suedia, respectiv Norvegia. Acestea sunt urmate de Canada, Emiratele Arabele Unite si Statele Unite ale Americii.
Ultimele NOUTATI
Profesia platita cu 15.000 de lei in mana, in Romania. Facultatea nu e obligatorie!
Cele mai dificile intrebari intr-un interviu de angajare si cum sa raspunzi corect
Catastrofa milionarilor: Cum a sters Marea Criza din 1929 averile elitei si a schimbat lumea pentru totdeauna
Primele afaceri ale magnatului Elon Musk: putini stiu ca a pornit de la zero si s-a nascut intr-o familie obisnuita
Partenerii nostri
Concediul de ingrijitor suspenda contractul de munca? Specialistii explica
Ministrul Muncii: ne dorim o colaborare stransa intre angajatori, sistemul educational si ANOFM
Indemnizatie LUNARA de solidaritate pentru pensionarii cu handicap grav si handicap accentuat
Noi clarificari privind normele de aplicare ale Codului fiscal
Noutati privind Declaratia unica precompletata: masuri aprobate de Guvern
RO e-Transport: Sanctiuni suspendate pana in martie 2025 si schimbari la confiscarea bunurilor