Romania, pe al treilea loc din coada clasamentului in ceea ce priveste salariul minim pe economie in Uniunea Europeana
Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene, a publicat, recent, un studiu comparativ asupra salariilor minime in statele membre ale Uniunii. De notat faptul ca 6 dintre cele 27 de state UE nu au un salariu minim prevazut prin lege. Este vorba despre Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia.
Conform Eurostat, statele membre ale UE se impart, in functie de salariul minim, in trei categorii: cele cu salariul minim de sub 700 euro (brut) - Bulgaria, Ungaria, Romania, Letonia, Croatia, Cehia, Estonia, Polonia, Slovacia si Lituania, cele cu salariul minim cuprin intre 700-1.500 euro/ luna (toate valorile sunt brute) - Grecia, Portugalia, Malta, Slovenia si Spania si cele cu salariul minim peste 1.500 euro/ luna - Franta, Germania, Belgia, Olanda, Irlanda si Luxemburg.
Cel mai mic salariu minim se plateste in Bulgaria - 332 euro/ luna, iar cel mai mare in Luxemburg - 2.202 euro/ luna.
Conform indicatorului analizat, Romania se gaseste, cu 458 de euro brut pe luna pe pozitia a treia in coada clasamentului, iar penultima pozitie a acestuia este ocupata de Ungaria, cu 442 euro/ luna.
Merita remarcat si faptul ca cel mai mare salariu minim lunar in Uniunea Europeana este de 7 ori mai mare decat cel mai mic.
Daca se iau in calcul si preturile, respectiv puterea de cumparare, atunci diferenta dintre Bulgaria si Luxemburg, tarile situate la extremitatile clasamentului, se reduce de le 7 (cand se tine seama de valoarea salariului minim) la doar 2,7 (cand salariul minim este ajustat cu puterea de cumparare).
Daca se tine seama de procentul pe care-l reprezinta salariul minim din salariul mediu, clasamentul celor 21 de tari care au salariul minim stabilit prin lege arata astfel: in Franta, Portugalia, Slovenia si Romania, salariul minim reprezinta peste 60% din salariul mediu, in Bulgaria, Ungaria, Polonia, Luxemburg, Olanda, Irlanda, Slovacia, Germania, Grecia, Belgia si Lituania salariul minim reprezinta intre 50-59% din salariul mediu, in vreme ce in Croatia, Cehia, Lituania, Spania, Malta si Estonia salariul minim reprezinta intre 42-49% din salariul mediu.
In Romania, salariul mediu pe economie a fost majorat, de la 1 ianuarie 2021, cu 3% si a ajuns la 2.300 lei/ luna brut, cee ce inseamna 1.386 lei/ luna net.
Daca ramanem la cifrele nete, atunci trebuie amintit si faptul ca, in ultimii 10 ani, salariul minim pe economie a crescut, in Romania, cu cca 160%, de la 538 lei/ luna net in 2012, la 1.386 lei/ luna net in 2021.
In ce masura a crescut si puterea de cumparare, asta este o alta poveste.
Sursa foto: eurostat