Romania ocupa primul loc in UE la productia de miere
apiculturafonduri europenestupiproductie mierefamilii de albine
Romania a ajuns tara cu cea mai mare productie de miere din Uniunea Europeana. In plus, producatorii autohtoni de miere au accesat 10% din totalul fondurilor europene alocate in acest sector, noteaza un raport al Comisiei Europene.
Datele preluate de Comisia Europeana asupra programelor nationale de apicultura pentru perioada 2013-2015 au aratat o crestere semnificativa pentru Romania, care a produs 35 000 de tone de miere in 2015, comparativ cu 20 000 de tone in 2014.
Spania ocupa locul doi in Uniunea Europeana, cu o productie de 32 3200 de tone de miere in 2015, urmata de Ungaria cu 30 700 de tone.
Apicultorii europeni au beneficiat in 2014 de ajutoare financiare in valoare de 66.2 milioane de euro. Aceeasi suma a fost alocata si in 2015. Fondurile destinate programelor apicole sunt distribuite fiecarui stat membru in parte in functie de numarul de stalpi de pe teritoriul sau. In perioada 2013-2015, aproape jumatate din banii alocati au fost atribuiti celor cinci state care au cel mai mare numar de stupi: Spania, FranÈ›a, Grecia, România si Italia
Pentru anul 2016, datele ar putea cu totul diferit pentru tara noastra. Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, a anuntat in mai multe randuri ca fondul genetic al albinei Apis Mellifera Carpatica este in pericol, din cauza introducerii de noi hibrizi de albine pe teritoriul tarii noastre. In prezent, stupina de elita a Institutului Apicol mai detine un efectiv de 1.099 familii de albine. Pe baza acestui fond genetic, se ofera materialul biologic pentru fermele de inmulture din tara, care reproduc la randul lor matci.
Conform datelor Agentiei Nationale de Zootehnie, pana in anul 2016, au fost autorizate ca stupine detinatoare de familii de albine din rasa Apis Mellifera Carpatica, 156 stupine de multiplicare care detin 18.105 familii de albine si o stupina de elita cu un efectiv de 1.099 familii de albine. Stupinele de elita si multiplicare sunt singurele exploatatii apicole care furnizeaza matci eligibile pentru a fi decontate prin masurile prevazute in programele derulate cu fonduri de la bugetul national si comunitar, iar pretul de vanzare a acestora include toate cheltuielile efectuate cu intretinerea, selectia si ameliorarea rasei Apis Mellifera Carpatica, avertiza luna trecuta Ministerul Agriculturii.
Numarul de familii de albine pe care Romania il detinea in luna ianuarie 2016 era de 1.586.000 familii, potrivit datelor MADR.