Romania nu se afla in fata unei reforme fiscale. Schimbarile de taxe si impozite sunt generate doar de foamea de bani de la buget
modificari fiscalefiscalitate 2024noul cod fiscal 2024
Urmeaza sa asistam cu totii, neputinciosi, la o avalansa de masuri fiscale noi cu privire la care mediul de afaceri, dar si consultanti si analisti reputati aduc o serie de critici greu de trecut cu vederea.
Efectele actualelor modificari fiscale, impuse practic peste noapte sectorului privat, risca sa ingroape economia romaneasca. Firmele vor reactiona negativ la povara aceasta fiscala uriasa care le e brusc aruncata in spate - aceasta ar fi marile concluzii ce se pot trasa dupa conferinta de vineri a PwC Romania, „Pregatiti pentru modificarile de taxe si impozite?”.
Ca urmare a noilor reguli fiscale, expertii Pwc anticipeaza ca investitiile sunt primele ce vor avea de suferit. Se anticipeaza deci o descurajare a investitiilor, dar si presiuni inflationiste prin transferul costurilor catre consumatorii finali, reducerea competitivitatii Romaniei, cu impact asupra exporturilor.
Prin impozitarea cifrei de afaceri, Romania face nota discordanta in randul tarilor dezvoltate
"Guvernul trebuie sa gaseasca surse de finantare, deci nu ne aflam in fata unei reforme fiscale generata de o strategie si care sa aiba la baza anumite principii care urmaresc o reasezare a taxelor in scopul dezvoltarii economice. Practic efectul urmarit de crestere a incasarilor bugetare ar putea sa nu fie atins, iar unele companii sa fie atit de afectate incat sa se redreseze foarte greu", explica Daniel Anghel, Liderul serviciilor fiscale si juridice.
"Impozitarea cifrei de afaceri este o practica aproape inexistenta in tarile dezvoltate tocmai pentru ca marimea cifrei de afaceri nu inseamna, implicit, profituri pe masura. Marjele de profit difera de la un sector economic la altul, dar si in functie de contextul economic.
Conform estimarilor noastre 756 de companii pot fi eligibile (impozitul pe profit < 1% din CA), 20 fiind institutii de credit, iar 335 de companii ar plati in continuare 16% impozit pe profit.
Suma pe care estimam ca Ministerul Finantelor o va incasa suplimentar prin aplicarea acestui impozit este de 6,2 miliarde lei. Tin sa mentionez ca aceste estimari iau in calcul doar cifrele din bilant ale companiilor asa cum ele sunt prezentate pe site-ul MEF nu veniturile totale prevazute de proiectul de lege care in anumite situatii pot fi chiar mai mari”, a mai completat expertul.
Foto: freepik.com