Romania marcheaza prima Zi internationala de constientizare a risipei alimentare
risipa alimenterisipa alimentaraziua constientizarii risipeimesaj orban
Anul acesta, Romania marcheaza pe 29 septembrie, pentru prima data Ziua internationala de constientizare a risipei alimentare, potrivit deciziei luate, in 2019, de Adunarea Generala a Natiunilor Unite.
Celebrarea primei editii a evenimentului ofera oportunitatea autoritatilor si sectorului public si privat de a-si uni eforturile in organizarea unor actiuni specifice si concrete pentru sustinerea reducerii risipei de alimente si asigurarii securitatii alimentare.
Cu acest prilej, premierul Ludovic Orban a transmis un mesaj in care arata ca, in urma cu jumatate de secol sau chiar mai putin, posibilitatea unei alerte mondiale in sfera risipei de alimente ar fi parut bizara spre absurda.
Potrivit premierului, lucrurile se schimba in viteza, astazi, mapamondul fiind in situatia de a constata ca mancarea devine gunoi in multe state dezvoltate, in timp ce, in zone sarace sau de conflict de pe glob, populatii intregi sunt amenintate de foamete.
"Desemnarea unei zile pentru constienzarea acestei realitati este importanta, in primul rand, pentru ca semnaleaza un aspect anormal al raportarii la alimente din partea unui numar semnificativ de oameni, dar si pentru ca provoaca la gasirea de solutii in vederea restabilirii echilibrului.
Sigur ca statele vor ramane preocupate de siguranta cetatenilor din punctul de vedere al accesului la hrana - chiar sub forma abundentei, in cele bogate. Sigur ca nu va scadea competitia comerciala in sfera produselor alimentare. Sigur ca nu se va diminua preocuparea de a hrani o populatie mondiala in crestere.
Dar se pot modifica niste comportamente individuale, in sensul de a nu se face achizitii care exced capacitatea de consum, si pot fi create alternative la aruncarea alimentelor care urmeaza sa expire, cu implicarea institutiilor, societatilor comerciale si societatii civile", a transmis premierul.
El a adaugat ca, in Europa, a luat fiinta conceptul bancilor de alimente si ca exista o Federatie Europeana a acestor banci, deja prezente si in Romania, prin eforturile unor oameni si ale unor entitati interesate de reducerea risipei, coroborata cu sprijinirea celor care au nevoie de bunurile destinate risipei.
"Practic, este vorba despre recuperarea surplusului de alimente si donarea catre organizatii caritabile care sprijina persoane defavorizate, atat local, cat si transfrontalier, ceea ce conduce inclusiv la intarirea solidaritatii intre tari.
De altfel, tara noastra este printre statele care au adoptat un cadru legislativ menit sa diminueze risipa alimentara, respectiv sa stimuleze operatorii economici in valorificarea alimentelor care se afla in termenul de valabilitate in favoarea persoanelor defavorizate.
Asadar, ii indemn pe toti cei care, la sfarsitul zilei, constata ca au cumparat prea multa mancare, inainte de a o arunca, sa se gandeasca cum anume ar trebui sa procedeze pentru a avea o conduita de consum moderata, astfel incat sa reduca la minimum cantitatea de alimente irosita", a indemnat prim-ministrul.