Institutul Fraser a publicat recent clasamentul libertatii economice, in care tara noastra se situeaza pe locul 23 in lume, depasind o buna parte dintre statele din Europa Centrala si de Est. Studiul realizat de specialistii din cadrul Institutului Fraser se bazeaza pe datele din anul 2018. In urma analizelor efectuate, Romania a obtinut 7.83 puncte, un scor care poate fi catalogat ca fiind mai mult decat onorabil.
Romania si-a surclasat astfel tarile vecine, Bulgaria clasandu-se pe locul 32, in timp ce Ungaria este pozitionata abia pe locul 53. Tara noastra sta mai bine in acest clasament si in comparatie cu alte state mai puternice, Cehia clasandu-se pe locul 25, iar Polonia pe 77. Chiar si asa insa, rezultatul din acest an este mai slab in comparatie cu cel obtinut in urma cu un an, atunci cand Romania a ocupat locul 19 in topul libertatii economice intocmit de Institutul Fraser.
Potrivit informatiilor furnizate de specialistii din cadrul Institutului Fraser, clasamentul a fost realizat in functie de mai multi indicatori specifici. Printre acestia se numara dimensiunea aparatului guvernamental, stabilitatea monedei nationale, sistemul legislativ, accesul liber la pietele externe sau respectarea dreptului asupra proprietatii. Sistemul legislativ este foarte important in toata aceasta ecuatie, acest capitol avand alte trei subcategorii: reglementarile din domeniul financiar, reglementarile de pe piata muncii, respectiv legislatia pentru mediul de afaceri.
Clasamentul libertatii economice este condus in acest an de Hong Kong, regiunea administrativa speciala obtinand un scor de 8.94 in urma analizarii datelor aferente anului 2018. Locul secund este ocupat de Singapore, statul asiatic fiind notat cu un scor de 8.65. In cele din urma, ultima pozitie de pe podium este ocupata de Noua Zeelanda, notata cu un scor de 8.53. Top 5 este completat de Elvetia si Australia, clasamentul continuand cu Statele Unite ale Americii, Mauritius, Georgia, Canada si Irlanda. Pe ultimele cinci pozitii ale clasamentului liberatii economice regasim state puternic afectate de crize locale precum Iran, Angola, Libia, Sudan si Venezuela.
Indreptandu-ne atentia acum catre tara noastra, este important sa vedem care au fost punctele forte care au dus la clasarea Romaniei pe un loc atat de bun. Cel mai mare punctaj a fost obtinute de Romania la capitolul stabilitatea monedei nationale - 9,33 puncte. La acest capitol, tara noastra s-a clasat pe locul 52 la nivel mondial.
Apoi, Romania a mai obtinut un punctaj foarte bun si in legatura cu accesul liber la pietele externe, fiind notata de Institutul Fraser cu 8.4 puncte. Este important de precizat ca la acest capitol tara noastra s-a clasat pe locul 6 la nivel global! Chiar daca Bulgaria si Ungaria au obtinut un scor mai bun in legatura cu stabilitatea monedei nationale in comparatie cu Romania, tara noastra a recuperat diferenta in cele din urma datorita punctajului extrem de bun obtinut la capitolul dedicat accesului la pietele externe.
La capitolul dedicat legislatiei pentru mediul de afaceri Romania a obtinut un punctaj de numai 6.51 puncte, clasandu-se astfel abia pe locul 98 la nivel mondial. Chiar si asa insa, tara noastra a depasit Bulgaria chiar si in aceasta privinta. Si in ceea ce priveste respectarea dreptului la proprietate tara noastra a obtinut un scor destul de bun, depasind tari precum Polonia sau Bulgaria.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si