Romania intra in recesiune – Ce inseamna asta pentru salarii, joburi si economie. Expert: Situatia nu e doar complicata, ci foarte complicata
recesiunecriza economica 2025
Exista riscuri considerabile ca tara noastra sa intre intr-o usoara recesiune in acest an, este de parere Adrian Codirlasu, presedinte al Asociatiei CFA Romania. Conform acestuia, situatia economica a Romaniei este, in acest moment, mai mult decat complicata. Dar ce ar insemna un astfel de scenariu pentru noi?
In prezent, Romania intruneste o serie de conditii care ne-ar putea arunca intr-o recesiune usoara, dar situatia ar putea sa se agraveze, iar recesiunea sa devina una grea, daca vom fi retrogradati de agentiile de rating.
Recesiunea usoara, un scenariu posibil, insa riscurile nu se termina aici!
"Situatia actuala este una complicata, chiar foarte complicata economic. Daca ne uitam la partea interna, avem un deficit bugetar extrem de ridicat, cu presiuni sa ramana la fel de ridicat, daca nu sunt luate masuri de consolidare fiscala, avem deficit de cont curent mare, iar daca ne uitam la situatia externa, avem un razboi la granita si tocmai ce a pornit un razboi comercial.
Deci mediul atat intern, cat si extern este dificil. In aceste conditii, riscul de recesiune as spune ca a crescut semnificativ.
Deci e posibil sa avem o recesiune usoara in acest an. Ce ar putea schimba sa ne duca la o recesiune mai grea? Ar fi o retrogradare a Romaniei in categoria de rating nerecomandat investitiilor. Daca ne uitam efectiv la la fundamentele economice, ca cele doua deficite, cel de cont curent si cel bugetar, acestea ne scot din categoria de rating recomandat investitiilor. In caz ca suntem downgradati? Da, ne putem astepta la la o recesiune severa, care vine la pachet si cu rate de dobanda mai mari si deprecierea leului', a subliniat specialistul.
Ce este recesiunea si care ar fi efectele ei?
Intr-o recesiune, economia incetineste brusc sau chiar scade – iar asta nu e doar o chestiune tehnica pentru experti si graficele lor. Este un scenariu cu impact real, dur si palpabil pentru oameni, companii, investitii si traiul de zi cu zi. Daca Romania va intra intr-o recesiune, chiar si una usoara, ne vom confrunta cu o serie de efecte in lant care vor afecta tot ce inseamna stabilitate financiara, locuri de munca si planuri de viitor.
In primul rand, o recesiune inseamna o scadere a consumului. Oamenii devin mai prudenti, taie din cheltuieli, iar companiile resimt direct aceasta reticenta: vanzarile scad, comenzile se reduc, bugetele se taie. Businessurile mici sunt printre cele mai expuse – multe nu vor rezista daca vor inregistra luni intregi de venituri in scadere.
In al doilea rand, vin problemele cu locurile de munca. Intr-un climat economic nesigur, angajatorii vor fi mai reticenti in a face noi recrutari sau chiar vor recurge la concedieri. Cresterile salariale devin rare, bonusurile dispar, iar cei care raman pe pozitii vor avea poate mai mult de munca, dar cu aceiasi bani sau mai putini.
Daca recesiunea devine una severa, efectele se accentueaza: bancile devin mai dure cu acordarea creditelor, dobanzile pot creste, iar romanii cu credite existente – in special cei cu rate variabile – vor simti imediat presiunea in buzunar. In paralel, leul se poate deprecia, ceea ce inseamna scumpiri in lant pentru tot ce e importat, de la carburanti si electronice pana la alimente de baza.
Investitorii straini devin si ei mai rezervati. Daca Romania pierde ratingul de tara recomandata pentru investitii, capitalul fuge, iar proiectele mari, care ar putea genera locuri de munca si stabilitate, fie sunt amanate, fie se muta in alta parte. Statul va avea, la randul sau, un acces mai dificil la bani, iar imprumuturile devin mai scumpe – ceea ce pune presiune si mai mare pe un buget deja fragil.
Iar intr-un asemenea context, statul va fi nevoit sa taie sau sa inghete anumite cheltuieli. Asta poate insemna mai putine investitii in infrastructura, mai putine fonduri pentru educatie sau sanatate si un risc crescut ca anumite ajutoare sociale sa fie intarziate sau diminuate.
Sursa foto: freepik.com