Romania intra in DEFICIT EXCESIV. S-a mai intamplat doar in anii de criza!
deficit bugetardeficit excesivbuget 2020comisia europeanaeconomieflorin cituministrul finantelor
Ministrul demis al Finantelor, Florin Citu, a declarat ca Romania va intra, cel mai devreme in luna martie, in procedura de deficit excesiv. Citu spune despre procedura de deficit excesiv ca este "inca un cadou lasat Romaniei de PSD".
Potrivit lui Florin Citu, Comisia Europeana ar putea declansa procedura deficitului excesiv pentru Romania, cel mai devreme in luna martie, sau in luna mai a acestui an. "Vom vedea cand va dori Comisia sa o ia. Cel mai devreme este in martie, dar poate sa fie si in mai, depinde de Comisie".
Ministrul demis al Finantelor sustine ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza masurilor luate in guvernarea PSD si tot ce se mai poate face acum pentru a ameliora situatia economica a Romaniei este scaderea deficitului pe ESA sub 3%.
"Romania va intra in procedura de deficit excesiv, inca un cadou lasat Romaniei de cei de la PSD, procedura de deficit excesiv, nu putem sa evitam acest lucru. Ce putem noi sa facem este sa ne asiguram ca venim cat mai repede cu deficitul pe ESA sub 3%. Am aratat deja acest lucru in strategia fiscal-bugetara, ne intoarcem sub 3% in 2022, pentru ca este cel mai rapid, dar, in acelasi timp, nu vrem sa influentam negativ economia”, a spus Florin Citu, luni seara, la Realitatea Plus.
Citeste si: 2020 ne va aduce un deficit bugetar de 3,6% din PIB
Anul trecut, deficitul bugetar a fost de 4,6% din PIB, iar anul acesta este estimat la 3,6% din PIB. PSD a reusit sa se mentina in tinta de deficit bugetar de 3% prin amanarea de plati, concedii medicale si rambursari de TVA catre firme. Odata veniti la guvernare, liberalii au decis sa nu mai amane platile, si, prin urmare, deficitul a ajuns la 4,6% din PIB.
Romania a mai fost in deficit excesiv in perioada 2009-2013
In anii de criza 2009-2013, Romania a mai fost in plina procedura de deficit excesiv. Semnalul de alarma a fost tras de Comisia Europeana la jumatatea anului 2008. Atunci, insa, Romania nu credea ca va fi afectata de criza. A urmat un dus rece, care ne-a trezit la o realitate dura si anume la un deficit bugetar exploziv. Comisia Europeana a intocmit un raport care arata nivelul alarmant al deficitelor pentru 2008- 2010, care arata astfel: 5,4% din PIB, in anul 2008 si o estimare de 5,1% din PIB, in 2009 si de 5,6% din PIB, in anul 2010.
Prin urmare, Comisia Europeana a declansat in 2009 procedura deficitului excesiv. Dupa patru ani, Romania a reusit sa se intoarca la un deficit bugetar de sub 3%, cat este recomandat de CE.
Ce presupune procedura deficitului excesiv?
In primul rand, declansarea acestei proceduri implica faptul ca autoritatile locale si cele europene trebuie sa colaboreze in vederea intocmirii unor bugete realiste si sa se pastreze atentia sporita asupra fenomenelor ce pot umfla si mai mult deficitul bugetar, incurajandu-se masuri care sa duca la scaderea lui.