Romania traverseaza o perioada destul de dificila din punct de vedere economic, iar previziunile specialistilor pentru viitorul apropiat nu sunt chiar dintre cele mai optimiste. Este drept, nu sunt nici pesimiste, insa analistii economici recomanda multa precautie in aceasta perioada dominata de fel si fel de probleme geopolitice. Dupa pandemia de coronavirus, razboiul din Ucraina a inrautatit destul de rau situatia economica la nivel global. In cele din urma s-a iscat si conflictul din Fasia Gaza, care aduce o serie intreaga de provocari lumii intregi.
Lasand la o parte inflatia cu care ne-am confruntat in ultima perioada si evidenta crestere a preturilor, mai sunt si alte cifre care ne dovedesc situatia delicata prin care trece Romania din punct de vedere economic. Spre exemplu, Ministerul Finantelor Publice a publicat recent datele privind datoria publica a tarii noastre, date care nu sunt deloc prea roz.
Potrivit Ministerului Finantelor, datoria publica a Romaniei a ajuns in a doua luna a acestui an la 841,292 de miliarde de lei, ceea ce inseamna ca a depasit pragul de 50% din Produsul Intern Brut. Mai exact, datoria publica a ajuns sa fie de 52.5% din PIB. La sfarsitul lunii ianuarie, datoria publica era de doar 802 miliarde de lei, ceea ce echivala cu 50.2% din PIB.
Lucrurile s-au schimbat semnificativ fata de anul trecut, cifrele din luna decembrie aratandu-ne o datorie publica a Romaniei de doar 48.9% din PIB. Este drept insa, gradul de indatorare publica a mai depasit si in 2023 pragul de 50%, chiar de mai multe ori, insa doar pe perioade scurte. Tinand cont de anul in care ne aflam, an in care sunt programate patru scrutinuri electorale, estimarile privind datoria publica a Romaniei nu sunt prea optimiste, ceea ce este ingrijorator pe termen mediu si lung.
Pe termen lung, cresterea datoriei publice poate avea mai multe efecte negative asupra economiei tarii in ansamblul sau. Pe masura ce datoria publica creste, statul poate fi nevoit sa plateasca rate de dobanda mai mari pentru a imprumuta bani de pe piata. Acest lucru poate duce la o crestere a cheltuielilor guvernamentale cu dobanzile si poate limita capacitatea guvernului de a aloca resurse catre alte domenii, cum ar fi investitiile in infrastructura sau programe sociale.
Cresterea datoriei publice a tarii poate duce, de asemenea, la o scadere a ratingului de credit al tarii de catre agentiile de rating. Un rating de credit mai scazut poate face ca investitorii sa solicite rate de dobanda si mai mari pentru a cumpara obligatiuni guvernamentale, ceea ce pune presiune pe costurile de imprumut si poate afecta negativ credibilitatea si capacitatea guvernului de a accesa finantare pe pietele internationale.
Citeste si: Semnal de alarma pentru economia mondiala. Suntem cu-n picior in groapa?
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
ANPC-ul a bagat spaima in patronii de restaurante din Romania. Acuzatii grave privind controalele
Concedierea salariatului al carui post se desfiinteaza. Cateva probleme practice de avut in vedere
Partenerii nostri
Repausul saptamanal se acorda doar in natura? Demersuri si prevederi importante
Calificare/pregatire profesionala la locul de munca - prevederi legale
Obligatiile angajatorului la stabilirea salariului. Prevederi legale si explicatiile specialistilor
Reparatii autoturisme decontate prin firma de asigurari: Monografie contabila
Stabilirea rezidentei fiscale in Romania a persoanelor juridice straine [Ghid ANAF]
Ce beneficii extrasalariale neimpozabile pot primi angajatii in 2025?
Noua regula pentru functionarii publici: vor da teste scrise din legislatie in fiecare an!
Amenda GDPR pentru o firma care a divulgat informatii din actele de angajare ale unui fost salariat
Indemnizatia de doctorat: Valoarea in 2025 si cum se poate obtine
Te-ar putea interesa si