Romania traverseaza o perioada critica la ora actuala in contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus, problemele din punct de vedere economic putand fi observate si din cresterea accelerata a preturilor din ultima perioada. Conform datelor puse la dispozitie de cei de la Eurostat, tara noastra s-a regasit si in luna septembrie in topul tarilor membre ale Uniunii Europene cu cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei. Mai exact, potrivit analizelor, tara noastra a raportat un nivel al inflatiei anuale in luna septembrie de nu mai putin de 2.1%, fiind a patra cea mai mare inflatie de la nivelul blocului comunitar european.
Analizele realizate de specialistii de la Eurostat ne arata ca cea mai mare rata anuala a inflatiei din luna septembrie in Uniunea Europeana a fost inregistrata in Polonia - 3.8%. Lucrurile nu au stat cu mult mai bine nici in Ungaria sau Cehia, rata anuala a inflatiei ajungand in prima luna a toamnei la un nivel de 3.4%, respectiv 3.3%. La polul opus al clasamentului regasim cateva state care au raportat rate anuale ale inflatiei negative: Grecia (-2.3%), Cipru (-1.9%) si Estonia (-1.3%).
In aceste conditii, rata anuala a inflatiei in Zona Euro a coborat in luna septembrie pana la -0.3%, dupa ce cu o luna in urma ajunsese la un nivel de -0.2%. In acelasi timp, daca vorbim despre intreaga Uniune Europeana, rata anuala a inflatiei a scazut in luna septembrie de la 0.4% la 0.3%. Inflatia de baza din Zona Euro, cea care ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunurile volatile, a scazut in luna septembrie conform datelor celor de la Eurostat pana la 0.4% de la un nivel de 0.6% inregistrat cu o luna in urma.
In raport cu luna anterioara, rata anuala a inflatiei a scazut in luna septembrie in nu mai putin de 13 state membre ale blocului comunitar european, inclusiv in Romania. In acelasi timp, nivelul inflatiei a ramas stabil in 7 state membre ale Uniunii Europene si a crescut in alte 7 tari.
Eurostat mai prezinta o analiza destul de ingrijoratoare pentru Romania in aceasta perioada, din care reiese ca peste 30% din populatie era supusa anul trecut riscului de saracie si excluziune sociala. Mai exact, vorbim despre un procent de 31.2% din populatie, doar Bulgaria depasindu-ne la acest capitol, cu un procent de 32.5%. Niveluri destul de ridicate ale acestui indicator au fost inregistrate si in alte cinci state membre ale Uniunii Europene: Grecia - 30%, Italia si Letonia - 27.3%, Lituania - 26.3% si Spania - 25.3%. Cele mai mici valori ale acestui indice au fost raportate de Finlanda (15.6%, Slovenia (14.4%) si Cehia (12.5%).
La nivelul intregului bloc comunitar european, nu mai putin de 21.1% din populatie era supusa in 2019 riscului de saracie si excluziune sociala. Mai exact, vorbim despre nu mai putin de 92.4 milioane de oameni. Desi este fara doar si poate o cifra foarte mare, trebuie sa remarcam ca valoarea acestui indicator a scazut in raport cu anul 2018, atunci cand indicele ajunsese la un nivel de 21.6%. Lucrurile vor arata insa mai rau peste un an, anul 2020 dovedindu-se a fi un an extrem de dificil din punct de vedere economic pentru multi, masurile de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus afectand o buna parte din populatie.
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas
Masa de Paste, pe buget! Romanii sunt cu ochii dupa reduceri si au inceput sa aplice strategii de economisire. Tin de bani, ca sunt vremuri grele!
Top idei de afaceri care pot fi deschise in Romania cu 100.000 de euro
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas