Romania este singura tara din regiune cu o crestere continua a deficitului comercial. Fondurile europene pot fi solutia
deficite gemenedeficit cont curentdeficit bugetarcosmin marinescu
Se pare ca deficitul bugetar si deficitul de cont curent, asa-zisele deficite gemene, sunt si vor ramane una dintre problemele tarii noastre, indiferent ca suntem in plina criza economica sau intr-o perioada de crestere sustinuta. Despre deficite vorbesc mereu Banca Nationala a Romaniei si aproape toti economistii.
In ciuda bunelor intentii, guvernele nu reusesc sa le reduca, drept pentru care Romania continua sa acumuleze unul dintre cele mai mari
deficite de cont curent din Uniunea Europeana ca pondere in PIB.
Pe aceasta tema a vorbit si Cosmin Marinescu, consilier prezidential - Departamentul Politici Economice si Sociale, la Forumul National de Redresare, o dezbatere despre oportunitatile date Romaniei prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta.
"Un semnal de alarma serios este dat de dublarea deficitului de cont curent, in primele luni ale anului, in raport cu 2020. Romania continua sa acumuleze, din pacate, unul dintre cele mai mari deficite de cont curent din Uniunea Europeana, ca pondere in PIB. Pe parte de balanta comerciala, avem recorduri negative, fiind singura tara din regiune cu o adancire continua a soldului comercial.
De aceea, trebuie sa venim cu politici proactive in raport cu aceste vulnerabilitati, sa ne amelioram pozitia economica externa prin strategii cat mai eficiente de crestere a exporturilor", a declarat oficialul.
El a remarcat existente unor semnale pozitive privind redobandirea increderii investitorilor straini in economia noastra, fapt confirmat prin cresterea fluxului de investitii straine directe, pe primele luni ale anului in curs. Cu toate acestea, deficitul de cont curent ar putea depasi cu aproape 1% prognoza actuala de 4,9% din PIB.
"Dincolo de o redresare economica robusta, ne confruntam in continuare si cu povara deficitelor gemene, precum in anii de dinaintea pandemiei", a spus Marinescu.
"In 2019, pe fondul politicilor prociclice, Romania inregistra cel mai mare deficit bugetar. Deficitul bugetar si excesul de cerere existent acum in economie preseaza si asupra deficitelor externe.
Solutia nu consta in masuri de austeritate, ci in consolidarea progresiva si consecventa in timp a finantelor publice care sa ne permita revenirea la criteriile de convergenta nominala. In urmatorii ani, avem la dispozitie fonduri europene imense prin care putem raspunde celor mai multe dintre provocari, atat cantitative, cat si calitative.
Miza esentiala a Romaniei este utilizarea fondurilor europene. Modernizarea Romaniei nu poate fi conceputa decat prin investitii, prin reforme.
Fondurile europene care dau titlul stirilor de azi sunt, de fapt, baza dezvoltarii economiei viitorului. Tranzitia verde nu este doar despre un prag de atins in PNRR, ci trebuie sa reprezinte o preocupare reala despre cum va arata economia de maine. Similar, digitalizarea va genera competitivitate in economie si cresterea nivelului de trai al oamenilor", a explicat Marinescu.
Mecanismul de Redresare si Rezilienta ca pilon principal al instrumentului financiar #NextGenerationEU prin care Uniunea Europeana ofera sprijin statelor membre, are un buget total de 672,5 miliarde de euro, din care 29,9 miliarde ar reveni Romaniei, pentru finantarea planurilor nationale de redresare si rezilienta.
PNRR trebuie sa realizeze reforme si investitii in transport, mediu, schimbarile climatice, energia, eficienta energetica, tranzitie verde, turism, agricultura, educatie, sanatate, mediu de afaceri, cercetare, inovare, digitalizare.