Romania este o tara ieftina, dar nu pentru romani
In pofida numitorului comun pe care il au toate statele Uniunii Europene, exista si mari diferente intre acestea. Nivelul de trai, sistemul de educatie, preocuparea pentru ingrijirea sanatatii, investitiile in cultura si preturile produselor difera foarte mult de la o tara la alta. Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene, a dat publicitatii rezultatele unui studiu care analizeaza diferentele de pret ale produselor alimentare in cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.
Conform Eurostat, pretul painii, de pilda, este, in unele state, de trei ori mai mare decat in tarile unde painea costa cel mai putin.
Pentru a putea face aceasta comparatie, Eurostat a calculat un pret mediu al painii la nivelul UE si l-a comparat cu pretul mediu al painii din fiecare tara.
Cea mai ieftina paine din UE este in Romania. In tara noastra pretul painii este de 54% din pretul mediu la nivelul UE, in vreme ce in Danemarca o paine costa de 1,52 ori mai mult decat pretul mediu la nivelul Uniunii.
Intre aceste doua extreme se situeaza pretul painii in celelalte state ale UE. Un pret mediu peste pretul mediu la nivelul UE este de gasit in Austria, Luxemburg, Finlanda, Cipru, Suedia, Irlanda, Italia, Belgia, Grecia, Franta, Malta si Spania.
In Slovenia, Croatia, Germania si Portugalia pretul mediu al painii este aproximativ egal cu pretul mediu la nivelul UE, in vreme ce preturi mai mici decat media europeana sunt de gasit in Estonia, Olanda, Slovacia, Letonia, Marea Britanie, Lituania, Cehia, Ungaria, Polonia si Bulgaria. Toate datele sunt valabile pentru anul 2018.
Conform Eurostat, Romania este o tara ieftina si la alte categorii de produse alimentare si bauturi. Astfel, un cos cu produse alimentare si bauturi nonalcoolice costa in Romania anului 2018 66% din pretul mediu la nivelul UE.
La carne, pretul in Romania a fost de 63% din pretul mediu la nivelul UE, iar la lapte, branza si oua 92%.
Pretul produselor din tutun a fost, in Romania, de 69% din pretul mediu UE, iar pretul bauturilor alcoolice de 75%.
Cel mai scump cos alimentar (produse de baza si bauturi nonalcoolice) este in Danemarca - 130% fata de media UE, iar cel mai ieftin in Romania (66%).
Aparent, Romania este o tara ieftina in comparatie cu celelalte state membre UE. Afirmatia este adevarata, dar cifrele de mai sus ar trebui puse in relatie si cu puterea reala de cumparare a romanilor.
Tot conform Eurostat, costul orar al fortei de munca in Romania a fost, in 2018, de doar 8 euro, fata de 28 de euro cat a fost media europeana. In mod evident, costul fortei de munca este in relatie directa cu veniturile romanilor.
Daca punem in relatie cifrele furnizate de Eurostat, un cos cu alimente de baza costa, in Romania, cam doua treimi din costul mediu al aceluiasi cos la nivelul UE, asta in vreme ce veniturile/ salariile medii ale romanilor sunt de cca 4 ori mai mici decat media salariilor la nivel european.
Romania este, deci, o tara ieftina, dar nu pentru romani.