Romania devine o forta energetica in toata Europa. Vom lua fata nemtilor pe piata
gaze marea neagragaze naturale
Romania are toate sansele sa devina un gigant energetic in fata celor mai bogate si prospere tari europene, datorita faptului ca, in curand, vom incepe sa extragem cantitati impresionante de gaz din Marea Neagra.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, e de parere ca la finele lui 2026 sau inceputul lui 2027 acest lucru se va materializa:
“In anul 2020, in plina pandemie am spus, cand compania americana Exxon a anuntat ca doreste sa plece din Romania, ca mi-as dori ca Romgaz sa cumpere participatia Exxon. S-a intrat intr-o discutie, s-a intrat intr-o negociere intre Romgaz si Exxon si in anul 2021, daca nu ma insel, aceasta achizitie a fost facuta. Cred ca a fost finalizata in prima parte a anului trecut, in anul 2022. Productia si extractia de gaze din Marea Neagra au fost, in sfarsit, puse de directia cea buna.
Am vorbit despre gazele din Marea Neagra si aici nu pot sa nu spun ca, probabil in cursul saptamanii viitoare, o sa vedeti anunturi cu privire la decizia de investitie pentru gazele din Marea Neagra. Poate ca multi dintre dumneavoastra nu mai credeati, se intampla acest lucru.
Se va intampla cu certitudine acest lucru si cele doua mari companii, Romgaz si OMV Petrom, vor incepe investitiile in Marea Neagra. La sfarsitul anului 2026, inceputul anului 2027, Romania va extrage gaze din Marea Neagra si vorbim de gaze mai mult decat putem consuma. Romania va deveni, practic, furnizor de securitate, un jucator pe piata regionala a gazelor naturale. Sunt mandru, pentru ca Romgaz a devenit al doilea mare producator din Europa de gaze naturale si sunt convins ca Romgaz are capacitate, dupa extractia gazelor Mare Neagra, sa devina primul producator de gaze naturale din Europa”, a declarat oficialul.
“Avem programul nuclear civil al Romaniei pe care n-i l-am asumat prin Programul de guvernare din 2019 cu care am venit. Sapte ani de zile Romania a fost blocata in negocieri pentru reactoarele 3 si 4 cu companii din China. Sapte ani de zile s-au pierdut… Ganditi-va ca daca am fi avut acesti sapte ani de zile la dispozitie si ar fi inceput in urma cu sapte ani, astazi aveam reactoarele 3 si 4 puse in functiune. Am oprit si am reziliat toate contractele si toate negocierile cu companiile din China. Am negociat si am insemnat acordul interguvernamental la Washington, in plina pandemie", a mai punctat ministrul.
Foto: freepik.com