Intr-o Europa afectata de provocari economice semnificative, Romania surprinde cu o performanta importanta in ceea ce priveste somajul. Datele recente arata ca tara noastra a atins o rata de somaj de doar 5,5% in luna iulie, pozitionandu-se astfel printre statele membre ale Uniunii Europene cu cel mai redus nivel al somajului. Aceasta cifra inregistreaza o performanta notabila in contextul economic actual.
Cu o rata de somaj de numai 5,5%, Romania se bucura de una dintre cele mai reduse niveluri de somaj din intreaga Uniune Europeana. Aceasta performanta reprezinta un semn pozitiv pentru economia tarii si pentru binele populatiei. In comparatie cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, Romania se afla intr-o pozitie invidiata in ceea ce priveste rata somajului.
In luna iulie, rata somajului in UE s-a mentinut la 5,9%, in timp ce in zona euro a fost de 6,4%. In comparatie cu anul trecut, rata somajului a scazut totusi, de la 6.1% in UE, respectiv de la 6.7% in zona euro. Astfel, Romania ofera astazi un exemplu de succes in gestionarea resurselor umane si a pietei muncii. Cele mai mici rate ale somajului din UE au fost raportate in Malta (2.5%), Cehia (2.7%), Polonia (2.8%) si Germania (2.9%). In schimb, cele mai mari rate ale somajului au fost inregistrate in Spania (11.6%) si Grecia (10.8%).
Potrivit cifrelor oferite de Eurostat, 12,928 milioane de persoane din Uniunea Europeana, dintre care 10.944 milioane in zona euro, erau in somaj in luna iulie a anului curent. In raport cu luna iulie a anului anterior, numarul somerilor s-a redus cu 209.000 in UE, respectiv cu 264.000 in zone euro.
Rata somajului in randul tinerilor era de 13,9% in UE (in scadere de la 14,2% luna precedenta), respectiv de 13,8% in zona euro. De asemenea, in randul femeilor, rata somajului in iulie era de 6,2% in UE, stabila fata de luna precedenta, in timp ce in randul barbatilor era de 5,7%.
Potrivit guvernantilor, exista mai multi factori care au contribuit la aceasta performanta notabila in ceea ce priveste somajul in Romania. Investitiile straine, dezvoltarea sectoarelor cheie ale economiei, precum IT-ul si industria auto, precum si cresterea exporturilor, au contribuit la stimularea pietei muncii si la crearea de noi locuri de munca. De asemenea, programele guvernamentale si masurile de sprijin pentru antreprenori si intreprinderi mici si mijlocii au ajutat la consolidarea mediului de afaceri, ceea ce a dus la cresterea cererii de forta de munca.
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si