Romania continua sa importe forta de munca. Inca 25.000 de lucratori au fost admisi pe piata muncii din tara noastra
muncitori straini romaniaimport forta muncaajutoare sociale
Tara noastra nu importa numai produse cu nemiluita crescand deficitul comercial la niveluri record, ci si forta de munca, in conditiile in care propria forta de munca a parasit tara in cautarea bunastarii care nu poate fi atinsa in patrie. In acelasi timp, statul plateste si ajutoare sociale unor categorii care ar putea sa munceasca.
Guvernul a aprobat, astazi, suplimentarea contingentului de lucratori nou-admisi pe piata fortei de
munca din Romania in anul 2021 cu inca 25.000.
Acestia se adauga numarului de 25.000 de lucratori aprobat initial, prin HG nr. 1133/2020, la sfarsitul anului trecut.
Decizia a fost luata ca urmare a cresterii numarului de cereri de eliberare a avizelor de angajare de la inceputul anului pana in prezent fata de perioada similara a anului anterior, dar si a numarului locurilor de munca vacante declarate de angajatori.
Datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca arata ca, in perioada ianuarie - mai a acestui an, numarul total de locuri de munca vacante era de 160.405, fata de 156.085 in aceeasi perioada de timp din 2020, in crestere cu 2,77%, din care 29.995 comunicate in mod repetat de angajatori.
Astfel, potrivit Ministerului Muncii, suplimentarea contingentului de lucratori raspunde necesitatii de a asigura forta de munca ceruta in unele sectoare de activitate, care nu poate fi acoperita de lucratorii romani, si previne situatiile in care strainii lucreaza in Romania fara forme legale.
Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Imigrari, de la inceputul acestui an si pana la sfarsitul lunii iulie, au fost eliberate 17.196 avize de angajare (adica 68,7% din total) si pentru acelasi interval de timp sunt in curs de solutionare alte 3.620 de solicitari de eliberare a avizelor de angajare.