Romania, codasa UE la ponderea taxelor si contributiilor sociale in PIB
taxe si impozitetaxe in romania
Anul trecut, ponderea taxelor si contributiilor sociale in PIB-ul Uniunii Europene a ajuns la 40%, o usoara scadere fata de 40,7% in anul anterior. Insa, in aceasta ecuatie, Romania si Irlanda stralucesc cu cele mai mici valori.
Cifrele Eurostat arata ca tara noastra si Irlanda au inregistrat numai 27% si, respectiv, 22,7% din PIB.
Raportul evidentiaza astfel un contrast interesant: in timp ce Franta, Belgia si Danemarca conduc cu ponderea cea mai mare de taxe, Romania si Irlanda se situeaza la coada clasamentului.
Fata de situatia de acum 2 ani, in 2024 11 state membre ale UE au vazut o crestere a ponderii taxelor
Comparativ cu 2022, 11 state membre ale UE au vazut o crestere a ponderii taxelor, cu Cipru si Luxemburg in frunte, unde s-au inregistrat cresteri de 2,9% si 2,6% respectiv. In schimb, in 12 tari, inclusiv Romania, s-au observat scaderi, cele mai notabile avand loc in Grecia si Franta, unde ponderea a scazut cu 2,1% si 2% respectiv.
Pentru Romania, scaderea de la 27,8% in 2022 la 27% in 2023 subliniaza tendinta de a mentine un nivel scazut al impozitelor. Desi ponderea in PIB a scazut, veniturile din taxe au crescut in toate tarile membre, cu Romania inregistrand o crestere de 12%, la fel ca Slovacia. Aceasta situatie sugereaza o dinamica interesanta pe piata fiscala europeana, unde Romania si Irlanda continua sa joace cartea impozitelor mici, provocand discutii asupra sustenabilitatii acestei strategii pe termen lung.
Sursa foto unplash.com