Romania, cea mai mare inflatie din UE pentru a opta luna consecutiv
inflatieuniunea europeanaeconomierata inflatiei 2018
Tara noastra conduce de opt luni un top care nu ne aduce niciun fel de mandrie. Avem, din nou, cea mai mare rata a inflatiei din Uniunea Europeana.
Romania a avut in septembrie, pentru a opta luna consecutiv, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,7%, similar cu cel inregistrat in august, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) s-a situat la 2,2% in septembrie, stabila comparativ cu luna precedenta, in timp ce in zona euro inflatia a urcat pana la 2,1% de la 2% in august. In randul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate in Romania (4,7%), Ungaria (3,7%) si Bulgaria (3,6%), iar cele mai scazute in Danemarca (0,5%), Grecia (1,1%) si Irlanda (1,2%).
Comparativ cu situatia din august 2018, rata anuala a inflatiei a scazut in noua state membre, a ramas stabila in patru (inclusiv in Romania) si a crescut in 14 tari.
Cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la energie (0,90 puncte procentuale), urmate de preturile la servicii (0,57 puncte procentuale) si de cele la alimente, alcool si tigari (0,51 puncte procentuale).
Citeste si:
Persoana care conduce contabilitatea unei companii va trebui angajata cu norma intreaga
Ce este inflatia si cum ne afecteaza?
Inflatia este un dezechilibru major prezent in economia oricarei tari, reprezentat de o crestere generalizata a preturilor si de scaderea simultana a puterii de cumparare a monedei nationale.
Inflatia este un indicator final, care arata la sfarsit de an fiscal daca politicile guvernamentale monetare, fiscale, legislative, etc., alaturi de politicile Bancii Centrale, se coordoneaza si conduc la o stabilitate a preturilor de consum.
Consecintele inflatiei sunt: scaderea puterii de cumparare a populatiei, redistribuirea veniturilor si avutiei, este stimulata inclinatia spre consum si este descurajata inclinatia spre economisire, inflatia avantajeaza debitorii (in moneda nationala), rata dobanzii este influentata de rata inflatiei.