Romania are Banca de Resurse Genetice Vegetale si noi reglementari in utilizarea durabila a pesticidelor
banca resurse geneticebanca semintestatiune cercetare buzaureglementari pesticide
In sedinta de ieri, Guvernul a aprobat Hotararea privind infiintarea, organizarea si functionarea Bancii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura, Floricultura, Plante Aromatice si Medicinale Buzau cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura, Floricultura, Plante Aromatice si Medicinale Buzau are ca obiect principal activitatea de explorare, inventariere, colectare, cercetare dezvoltare si conservare a resurselor fitogenetice.
Banca va conserva patrimoniul genetic vegetal aflat in acest moment la Statiunea de Cercetare Legumicola din Buzau si de pe cuprinsul tarii, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale si aromatice pe cale de disparitie.
Colectia de specii si subspecii de plante va sta la baza viitoarelor cercetari in domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice si medicinale, avand ca scop mentinerea biodiversitatii, imbogatirea colectiei de resurse genetice si salvarea speciilor.
Potrivit MADR, acest act normativ are o contributie majora in mentinerea sigurantei si securitatii alimentare nationale, precum si in redresarea horticulturii romanesti, prin introducerea soiurilor autohtone cu potential de productie si calitate superior.
Banca va avea rolul de a conserva patrimoniul genetic autohton din domeniile de interes pe termen mediu si lung si de a proteja intelectual si juridic prin amprentare genetica, metoda neutilizata in prezent la nivel national.
De asemenea, Banca va imbogati colectia de resurse genetice la plantele medicinale si aromatice din Romania prin infiintarea unei colectii nationale, unde se vor regasi plante din flora spontana autohtona si internationala, plante rare sau aflate pe cale de disparitie.
Beneficiarii acestei banci de resurse genetice vegetale vor fi toate unitatile de cercetare dezvoltare din domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice si medicinale din tara si strainatate.
Noi reglementari in utilizarea durabila a pesticidelor pe teritoriul Romaniei
Tot in sedinta de ieri, Guvernul a aprobat prin OUG modificarea si completarea OUG 34/2012 pentru stabilirea cadrului institutional de actiune in scopul utilizarii durabile a pesticidelor pe teritoriul Romaniei.
Prin modificare s-au transpus prevederile Directivei (UE) 2019/782 care se refera la stabilirea indicatorilor de risc armonizati si autoritatea competenta in calculul si publicarea acestora.
Indicatorii de risc armonizati masoara progresele inregistrate in indeplinirea obiectivelor care privesc reducerea riscurilor si efectelor utilizarii pesticidelor asupra sanatatii umane si a mediului, promovarea utilizarii gestionarii integrate a daunatorilor si a unor tehnici sau abordari alternative pentru a reduce dependenta de utilizarea pesticidelor.
Indicatorul de risc armonizat I este bazat pe notiunea de pericol, cantitatile de substante active introduse pe piata in produsele fitosanitare in temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2009, iar Indicatorul de risc armonizat II pe numarul de autorizatii acordate in temeiul articolului 53 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009.
Prin prezenta OUG s-au stabilit modificari care nu au impact socioeconomic si folosind datele statistice culese referitoare la produsele fitosanitare si alte date relevante se vor putea estima tendintele in materie de riscuri asociate utilizarii pesticidelor.