Romania a neglijat trei ani la rand avertismentele Comisiei Europene. Acum, vom suporta consecintele
bugetdeficit bugetardeficit bugetar excesiveconomiepibcomisia europeanafmiflorin citu
Ministrul demis al Finantelor Publice, Florin Citu, sustine ca Romania a neglijat sistematic in ultimii trei ani avertismentele lansate de Comisia Europeana cu privire la pericolul deteriorarii economiei nationale si, acum, nu mai exista cale de scapare: procedura deficitului excesiv este iminenta, avertizeaza Citu.
Citu: "Romania va intra in procedura de deficit excesiv, inca un cadou lasat Romaniei de cei de la PSD"
Florin Citu sustine ca nu masurile luate de Guvernul PNL au dus la declansarea deficitului excesiv, si ca, in fapt, inca de cand a preluat mandatul, era prea tarziu pentru a putea fi salvata situatia, fiindca vechiul Guvern PSD a neglijat avertismentele Comisiei Europene si Fondului Monetar International, care spuneau ca tinta de deficit bugetar risca sa fie depasita.
Insa Guvernul a continuat sa se indatoreze pe de-o parte si sa promoveze masuri populiste care inghid procente importante din PIB, cum ar fi majorari de pensii si salarii luate fara analize de impact bugetar.
"Cand am preluat acest mandat, veniturile erau supraestimate cu 19 miliarde de lei, ce sa mai salvezi? Ca sa reduci deficitul, trebuia sa tai cheltuieli de 10 miliarde de lei. Va dati seama ce insemna asta? In doua luni, sa tai cheltuieli de 10 miliarde de lei, aruncai Romania in cap! Am vorbit cu Comisia Europeana, am prezentat situatia si am ales cea mai buna solutie pentru romani", a declarat Florin Citu, miercuri seara, la Realitatea Plus.
Acum, nu se mai poate face nimic. Romania va intra in procedura de deficit excesiv, avertizeaza Florin Citu.
"Romania va intra in procedura de deficit excesiv, era o procedura care nu putea fi evitata. Este o procedura prin care Romania va trebui sa prezinte niste masuri de corectare a deficitului sub 3%. Va fi o decizie luata in martie, iar pana in septembrie trebuie sa prezentam aceste masuri.
Credeti ca eu sunt ministrul care vrea sa fie asociat cu un deficit excesiv? Nu, dar asta este situatia acum si incerc sa o repar. Ideile ca putea sa reduci deficitul peste noapte, cand aveai o gaura de 19 miliarde de lei, arata clar lipsa de experienta a celor care vorbesc pe subiect", a explicat Citu.
"Romania va intra in procedura de deficit excesiv, inca un cadou lasat Romaniei de cei de la PSD", a mai spus Citu, intr-o interventie anterioara.
Din 2022, deficitul va ajunge la sub 3% din PIB
Situatia s-ar mai redresa abia in 2022, spune Citu, care arata ca in strategia fiscal-bugetara a Guvernului PNL se regasesc masuri care sa diminueze deficitul in urmatorii trei ani.
Pentru anul 2022, deficitul bugetar pe ESA ar ajunge la sub 3% din PIB, insa pana atunci va fi o perioada dificila, in care Guvernul si institutiile europene avizate vor trebui sa colaboreze pentru reinacdrarea economiei Romaniei in tinta de deficit bugetar pe care UE o accepta si o recomanda unui stat membru: adica de pana in 3% din PIB.
"In strategia fiscal-bugetara, am aratat ca Romania aduce deficitul bugetar pe ESA sub 3% in 2022. Acesta este obiectivul meu de a convinge Comisia Europeana ca mai repede de atat nu se poate, fara un cost major pentru economie. Din semnalele pe care le am, din discutiile pe care le am cu Comisia Europeana, Comisia Europeana va accepta aceasta traiectorie a noastra, gradual, de reducere a deficitului.
Ceea ce inseamna, de fapt, o reducere a stimulului fiscal din economie, gradual. Nu sa apasam pe pedala dintr-odata sa aruncam, sa dam cu economia de gard. Apasam usor pe frana, in urmatorii doi ani de zile si cred ca am toate argumentele de a covinge Comisia Europeana de a accepta acest calendar de reducere a deficitului", a mai declarat ministrul Finantelor.
In anii de criza 2009-2013, Romania a mai fost in plina procedura de deficit excesiv. Semnalul de alarma a fost tras de Comisia Europeana la jumatatea anului 2008. Atunci, insa, Romania nu credea ca va fi afectata de criza. A urmat un dus rece, care ne-a trezit la o realitate dura si anume la un deficit bugetar exploziv.
Vezi aici continuarea >>> Romania intra in DEFICIT EXCESIV. S-a mai intamplat doar in anii de criza!