Desigur, la nivel practic asta nu inseamna nimic si nici nu ne ajuta prea mult. Chiar daca salariile cresc, inflatia creste si ea la randul ei, ceea ce inseamna ca oamenii raman cu aceeasi putere de cumparare. Sau, si mai rau, cu o putere de cumparare mai mica! De asemenea, atunci cand facem astfel de comparatii trebuie sa luam in considerare si nivelul salarial din celelalte tari, inflatia si asa mai departe.
Consiliul Concurentei a publicat joi un raport care claseaza tara noastra pe locul secund in topul celor mai ieftine tari din Uniunea Europeana, in privinta preturilor la produse si servicii. Nivelul mediu al preturilor din tara noastra se afla la doar 48.4% din nivelul mediu al preturilor la nivel european. Bulgaria este cea mai ieftina tara din Uniunea Europeana, cu un nivel mediul al preturilor de doar 44 de procente din media europeana.
La capatul celalalt al clasamentului regasim Danemarca, cea mai scumpa tara din Uniunea Europeana, cu un nivel mediu al preturilor mai mare cu 41.2% in comparatie cu media europeana. Urmeaza Luxemburg si Suedia, cu un nivel mediu al preturilor mai mare cu 41%, respectiv 34.7% fata de media inregistrata la nivel european.
Cele mai mici preturi platite de romani sunt cele pentru produsele alimentare si pentru bauturile non-alcoolice, preturi care sunt la un nivel de doar 38% din media europeana. Spre exemplu, fructele si legumele sunt de doua ori mai ieftine in Romania in comparatie cu media europeana, in timp ce produsele de panificatie au preturi la un nivel de 47% fata de media europeana. De asemenea, produsele din carne sunt mult mai ieftine la noi in tara decat la nivel european (40.8 procente).
Mergand mai departe spre segmentul serviciilor, vom regasi in primul si primul rand serviciile de sanatate, al caror pret mediu este de doar 32.2% din media comunitara europeana. Eductia este, de asemenea, mult mai ieftina in Romania, nivelul mediu al costurilor de aici reprezentand doar 34% din media europeana. Totodata, utilitatile sunt mai ieftine in tara noastra, reprezentand 32% din media europeana.
Exista si cateva categorii de produse in cazul carora pretul mediu din Romania se apropie sau chiar il depaseste pe cel la nivel european. Spre exemplu, incaltamintea din Romania este mai scumpa cu 3.2% fata de media europeana. Articolele de vestimentatie sunt, intr-adevar, mai ieftine in Romania, insa doar cu 7.7% fata de media europeana. Si la nivelul produselor lactate si a oualelor suntem aproape de pretul mediu european, pretul mediu al acestora fiind de 90.2% din cel mediu european.
Desi poate ca nu ne-am fi asteptat la asta, preturile pe care romanii le platesc la pompa sunt sub media europeana. Insa, este adevarat ca in ceea ce priveste preturile fara taxe la benzina si motorina, romanii platesc peste media europeana si cea regionala. Spre exemplu, Consiliul Concurentei a facut aceasta analiza pe baza pretului motorinei din octombrie 2018, atunci cand un litru costa 1.27 euro. Pretul era mai scump decat la vecinii geografici (1.14 euro in Bulgaria, respectiv 1.17 euro in Ungaria), insa sub nivelul mediu european care era de 1.38 euro. Acelasi lucru il regasim si in cazul benzinei, un litru in Romania costand echivalentul a 1.25 euro, in timp ce media europeana era de 1.48 euro pe litru.
Citeste si: Sinteza Saptamanii: Noi modificari in Justitie, Detalii despre cat vor costa amenzile in 2019 si Mai mai multi bani pentru mame
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212