Romania a convins Comisia Europeana sa ne lase sa modificam PNRR-ul. Cei mai castigati, pensionarii. Dispare controversatul plafon de 9,4 la suta
pnrrpensiipensii pnrrpensionarireforma pensiilor
Veste mare pentru pensionarii romani, de la ministrul Muncii Marius Budai. Oficialul a transmis ca nu vom fi nevoiti sa aplicam masurile prevazute in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), asa cum e el intocmit acum. Mai exact, Comisia Europeana ar fi fost de acord si ne-ar fi ascultat dorinta de a elimina controversatul plafon de 9,4% pentru cheltuielile cu pensiile.
Conform explicatiilor oferite de ministru, europenii ar fi fost de acord sa dispara pragul respectiv si nici n-ar fi impus alta conditie in schimbul acestuia.
Prin urmare, reforma
pensiilor nu va veni cu acea plafonare despre care s-a discutat intens in spatiul public si care, conform unor analisti, ar fi adus mari probleme bugetului de pensii pe viitor.
"Este o reforma unde trebuie sa avem in cadrul reformei rezolvarea inechitatilor, dupa care sa avem acea reforma adevarata unde sa legam urmatoarele majorari de pensii, sa fim atenti la evolutia cifrelor macro-economice, la evolutia inflatiei.
Toata lumea s-a obisnuit sa dea vina pe Bruxelles. Poate o sa vi se para cumva indraznet ceea ce spun, eu am avut doua zile de discutii extrem de constructive, insa ma duc sa repar acum alte prostii care au fost scrise in PNRR. Un perete pus majorarii de la pensii si rezolvarile inechitatilor printr-un prag ca e 9,4, ca e 9,8, ca e 15 sau 20, nu exista in niciun stat membru.
Am obtinut sa facem o reforma corecta care sa aiba predictibilitate, sa fie legata de evolutiile macro-economice, sa avem o reforma corecta si cum trebuie sa fie. Au fost de acord si da, nu se va mai regasi acest plafon. Nu s-a intamplat nimic pana acum pentru ca nu s-a redeschis oficial renegocierea si nu neaparat o renegociere pe ansamblu a PNRR, ci acea flexibilizare a PNRR cum stiti ca in februarie, martie anul trecut domnul comisar european de munca Nicolas Schmit a venit in Romania sa sustina aceasta necesitate.
Dupa cum stiti ne-am luat parteneri europeni in asa-zis razboi al renegocierii cu Comisia Europeana, sindicatele europene la nivelul conducerii acestora au transmis o scrisoare oficial anul trecut in sustinerea a ceea ce spun eu vis a vis de aceasta plafonare. Au trimis-o Comisiei Europene. Deci nu am stat, dar lucrurile nu se fac peste noaptea. E o vorba la noi – ca arunca unul un bolovan si dupa aceea trebuie sa stea 10 sa il scoata inapoi. Cam asa se intampla", a spus Budai, la
Antena3 CNN.
Foto: pexels.com