Romania a castigat al doilea proces intentat de fratii Micula, care au solicitat despagubiri de 2,36 miliarde de euro
proces fratii miculaactiune fratii miculadespagubiri fratii miculadespagubiri romania
Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca statul roman a castigat, la finalul saptamanii, cel de-al doilea proces intentat de reclamantii loan Micula, Viorel Micula si cele 10 societati comerciale din grupul controlat de acestia la Curtea de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii prin care au cerut Romaniei despagubiri de 2,36 miliarde de euro.
Tribunalul intenational a stabilit, totodata, ca reclamantii trebuie sa plateasca Romaniei cheltuielile de arbitraj in procent de 75%, respectiv aproximativ 4,5 milioane de euro, la care se vor calcula dobanzi de 2,91% pe an pana la plata integrala a sumei datorate.
Familia Micula a sustinut ca, in special dupa aderarea la Uniunea Europeana in anul 2007, Romania a permis si facilitat existenta si dezvoltarea unor importante piete negre in domeniul producerii de produse alcoolice, nu a aplicat legislatia fiscala care permitea colectarea taxelor si impozitelor in domeniul producerii alcoolului si au fost impuse modificari unilaterale ale contractelor de exploatare a apei minerale (de catre Societatea Nationala a Apelor Minerale) care au condus la cresterea costurilor pentru extragerea acesteia.
In urma apararilor formulate de reprezentantii avocatiali ai Romaniei, tribunalul arbitral a constatat ca Romania nu si-a incalcat obligatia de a asigura un tratament corect si echitabil si obligatia de protectie deplina si securitate a investitiei reclamantilor.
Potrivit Ministerului Finantelor Publice, trebuie precizat ca obiectul acestui litigiu reprezinta o speta total diferita fata de primul proces intentat de familia Micula si catigat de reclamanti in urma cu sase ani. Principala critica formulata in primul diferend viza facilitatile fiscale acrodate de statul roman si, apoi, eliminate sau reduse.
Curtea de arbitraj a retinut atunci ca Romania a redus, in mod justificat, facilitatile acordate admitand ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana era de interes national.
Totusi, Curtea a decis, in 2013, definitiv impotriva Romaniei, motivand ca principiul Tratamentului Corect si Echitabil a fost incalcat sub doua aspecte.
Plata despagubirilor decise de Curtea de Arbitraj in urma cu sase ani a fost efectuata la finele anului trecut, cand au fost, astfel, deblocate conturile unor institutii ale statului roman pe care reclamantii le-au blocat in vederea executarii creantelor.