Romania a avut cel mai redus pachet de sprijin pentru combaterea efectelor pandemiei asupra economiei
moodysagentie de ratingpreviziuni economice
Conform unei analize realizata de agentia de rating Moody’s, tara noastra a beneficiat de cel mai redus pachet de sprijin pentru combaterea efectelor pandemiei asupra economiei, din Europa Centrala si de Est.
Guvernul Romaniei a alocat in acest sens fonduri si garantii de circa 4% din PIB. Procentul este mult mai redus chiar si decat cel alocat de vecinii nostri bulgari, dar si de catre Croatia, aproximativ 7-8% din PIB. Anul care tocmai a inceput aduce provocari mai mari pentru Guvern.
De asemenea, guvernantii din Ungaria si Polonia au pus ''la bataie'' pachete de sprijin economic de 10-12% din PIB, pentru a combate efectele pandemiei asupra economiei, arata aceeasi analiza.
Din zona de referinta la care s-a rezumat analiza agentiei de rating, Cehia este tara cu cea mai mare pondere din PIB a masurilor de ajutor economic in pandemie: peste 20%.
Previziuni economice optimiste pentru 2021
Pandemia de coroanvirus a adus o contractie economica de 5,1% in 2020, in regiune, desi fiecare stat in pare a resimtit diferit si are propriile cifre in care se reflecta coronacriza, la nivel economic. Chiar daca unele tari, precum Polonia sau Buglaria au inregistrat pierderi economice de pana la 8% din PIB, expertii agentiei sunt optimisti cu privire la evolutia economica din acest an.
Chiar daca ne vom confrunta cu o perioada de inceput de an dificila din punct de vedere economic, lunile care vor urma vor aduce cresteri economice puternice, sunt de parere expertii, care privesc, deci, cu optimism spre noul an care abia a inceput.
Un an nou promitator, dar cu misiuni dificile pentru guverne
Daca, pana acum, guvernele s-au axat pe diminuarea efectelor provocate de coronacriza asupra economiei, anul acesta ecuatia se ''imbogateste'' cu mai multe cerinte. Astfel, in paralel, trebuie redresate cheltuielile publice si implementate schimbari structurale in acele sectoare care ar putea fi afectate permanent de criza.
''Ne asteptam ca masurile de sprijin guvernamental sa continue si in 2021. Totusi, guvernele trebuie sa echilibreze nevoia de sustinere a economiei cu presiunea de a redresa cheltuielile publice si sa permita schimbari structurale in acele sectoare care ar putea fi afectate permanent de criza'', se arata in analiza agentiei de rating.