Romania a avut cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in T2 fata de T1 2018
economiecrestere economicapibuniunea europeanaconsumimportexporturi
Tara noastra a inregistrat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in al doilea trimestru din 2018, fata de primul trimestru.
Conform datelor Biroului de Statistica al Uniunii Europene (EUROSTAT), economia Romaniei a crescut in trimestrul al doilea cu 1,4% fata de primul trimestru, inregistrand astfel cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana.
De asemena, raportandu-ne la aceeasi perioada a anului trecut, trimestrul al doilea din 2018 ne aduce o crestere economica de 4,2%.
Dupa Romania, tarile cu cele mai mari cresteri economice din trimestrul al doilea din 2018, fata de trimestrul anterior au fost Slovacia si Suedia (ambele cu 1%), Ungaria si Polonia (ambele cu 0,9%), urmate de Bulgaria, Cipru si Letonia (toate 0,8%).
Eurostat precizeaza ca PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,4% atat in zona euro (EA19), cat si in UE28, in cursul celui de-al doilea trimestru al anului 2018, comparativ cu trimestrul anterior. Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 2,2%, atat in zona euro, cat si UE28 in al doilea trimestru al anului 2018, dupa o crestere de 2,5% si una de 2,4%, in trimestrul precedent.
Potrivit Eurostat, in al doilea trimestru al anului 2018, PIB-ul din Statele Unite a crescut cu 1% fata de trimestrul precedent (dupa o crestere de 0,5% in primul trimestru al anului 2018), iar comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, PIB-ul SUA a crescut cu 2,8% (dupa o crestere de 2,6% in trimestrul anterior).
BNR: Economia Romaniei se bazeaza pe consum
Cifrele arata bine. Grafic, economia Romaniei creste, iar acest lucru ar trebui sa se vada si in nivelul de trai. Totusi, efectele intarzie sa apara si asta din cauza ca aceasta crestere economica este una superficiala, bazata pe consum, nu pe investitii si strategii.
Desi cifrele ne arata o economie crescand, in Romania investitiile s-au diminuat considerabil, infrastructura rutiera nu cunoaste niciun fel de imbunatatiri, rata inflatiei este in crestere, ca si indecele Robor.
Consumul populatiei va ramane principalul factor al cresterii economiei in 2018 si 2019, desi ritmul acestuia se va reduce semnificativ in acest an, apreciaza membrii Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), conform minutei sedintei de politica monetara din data de 6 august.
"S-au facut referiri la absorbtia fondurilor europene, la structura cheltuielilor bugetare defavorabila investitiilor publice si la perspectiva acesteia, inclusiv in contextul preconizatei rectificari bugetare, precum si la initiativele legislative vizand sectorul bancar, cu potential impact advers asupra creditarii societatilor nefinanciare. In acelasi timp, a fost remarcata perspectiva semnificativ ameliorata a exportului net, in conditiile probabilei temperari mai pronuntate a dinamicii importurilor in raport cu cea a exporturilor, de natura sa franeze cresterea ponderii in PIB a deficitului de cont current", se mai scrie in documentul mentionat.
In acest context, membrii Consiliului au observat ca noua prognoza pe termen mediu anticipeaza o crestere mai moderata a cresterii economice in anul 2018 decat cea previzionata anterior, urmata insa de o reaccelerare in 2019, "implicit de revenirea ritmului sau anual in linie cu cel potential".
"S-a aratat ca perspectiva presupune o atenuare sensibila, inclusiv in raport cu prognoza precedenta, a caracterului expansionist al politicii fiscale in 2018 si imprimarea unei atitudini neutre acesteia in 2019, precum si decelerarea dinamicii venitului disponibil real al populatiei, dar mai moderata decat s-a anticipat anterior.
Totodata, ea asuma o scadere ceva mai lenta a gradului de acomodare a conditiilor monetare pe orizontul prognozei si o relativa imbunatatire a absorbtiei fondurilor europene, avand ca ipoteza si o crestere economica mai solida in zona euro/UE si pe plan global, in raport cu precedenta prognoza", se detaliaza in minuta citata.