Romani, pregatiti-va de scumpiri: Vine valul inflationist. Urmeaza scumpiri peste asteptari
scumpiriinflatieval inflationist
Previziunile legate de evolutia economiei romanesti nu sunt cele mai optimiste. Exista voci in randul specialistilor care preconizeaza ca, in scurt timp, Romania va fi lovita de un val inflationist care va genera scumpiri in lant.
Traiul romanilor va deveni din ce in ce mai scump, avertizeaza expertii.
Potrivit profesorului de economie Mircea Cosea, preturile in tara noastra se vor majora peste asteptarile prognozate in prezent. De altfel, chiar si inflatia reala ar fi mai mare decat cifrele din statisticile oficiale, mai spune expertul.
Problema inflatiei in crestere nu ar fi doar la nivel national. Din cauza pandemiei, expertul e de parere ca vorbim de o inflatie generalizata pe plan mondial, doar ca in Romania valul inflationist va fi resimtit mai puternic, din cauza lipsurilor pe care le avem deja in plan intern si care agraveaza aceasta tendinta globala.
"Avem motive sa fim ingrijorati pentru ca, in mod sigur, vor urma scumpiri mai mari decat cele pe care le asteptam acum. Ceea ce statistica ne arata noua ca fiind durata inflatiei e bazata pe o anumita metodologie. Eu cred ca aceasta metodologie nu mai raspunde de-a-ntregul realitatii, ca, in viata de zi cu zi, preturile au o alta tendinta, sunt mult mai inalte si asistam la o inflatie care, dupa parerea mea, acum e superioara celei pe care o cunoastem din cifre", a spus economistul, la
B1TV.
"Agricultura din intreaga lume nu mai face fata cererii"
"Ingrijorator e, insa, altceva. Ingrijoratoare e ultima statistica pe care a publicat-o FAO, care arata ca, pentru prima data in ultimii 45 de ani, pe parcursul a 10 luni preturile la alimente au crescut constant in toata lumea. La elementele vegetale, pe carne si lactate. E un fenomen care ar trebui sa ne ingrijoreze.
Agricultura din intreaga lume nu mai face fata cererii. S-au intamplat lucruri grave din punct de vedere meteo, terenurile s-au micsorat, preturile la achizitie sunt mici si nu dau posibilitatea achizitiilor, deci ne asteptam la pierderi de randament in agricultura si in acest an”, a mai spus Cosea.
Va amintim ca, luna trecuta, rata anuala a inflatiei a ajuns la 3,8%, de la 3,2%, in aprilie, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
In mai 2021, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,70%, marfurile alimentare cu 1,52%, iar serviciile cu 2,78%.
De asemenea, preturile de consum, in luna mai 2021 comparativ cu luna aprilie 2021, au crescut cu 0,5%.
In aceeasi nota, energia electrica s-a scumpit cu 16,97%, fata de mai 2020 si cu 18,22%, in comparatie cu decembrie 2020. Raportat la aprilie 2021, pretul energiei electrice a ramas acelasi.