Robor la trei luni a atins maximul ultimilor 4 ani. Iata ce recomanda analistii economici romanilor
robor la 3 lunirobor la 6 lunirobor la 12 lunidobanzicrediteratecredite in leiprima casa
Conform datelor publicate de BNR, indicele Robor la trei luni a atins cea mai mare valoare din 27 octombrie 2014 si pana in prezent. Marti acesta a atins pragul de 2,28%. Urmarile din piata sunt resimtite prin majorarile semnificative ale dobanzilor la creditele in moneda nationala.
Luni, indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,22%. Nivelul anuntat marti de BNR a fost de de 2,28%, este cel mai mare din 27 octombrie 2014, cand a fost 2,33%.
Majorarea indicelui Robor la 3 luni atrage cresteri semnificative ale dobanzilor, fiind indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in moneda nationala.
Analistii financiari recomanda romanilor doua lucruri
In primul rand, sa acceseze doar credite in moneda nationala, pentru a evita fluctuatiile valutare. Numerosi romani au accesat de-a lungul timpului credite in fraci elvetieni sau euro, iar moneda nationala s-a devalorizat in raport cu acestea, ceea ce a dus la un cost final crescut la ratele lunare.
In al doilea rand, analistii indeamna oamenii sa se orienteze doar catre creditele in lei cu dobanda fixa. Astfel, costul ratelor ramane fix, pana la achitarea intregii datorii.
Cei mai afectati de cresterile Robor la trei luni sunt romanii care au accesat credite prin programul guvernamental "Prima Casa". In cazul acestora, ratele s-au majorat in ultimul an chiar si cu cateva sute de lei.
De asemenea, ROBOR la noua luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale, a crescut usor de la 2,56% la 2,57%, iar indicele ROBOR la 12 luni a ajuns marti la 2,62%, de la 2,60%, nivel inregistrat luni.