Ministerul Finantelor a publicat recent Planul Bugetar-Structural National pe Termen Mediu 2025-2031, propunand reforme importante in salarizarea sectorului public, pentru a reduce deficitul bugetar si a stimula sustenabilitatea economica. Aceste masuri includ revizuirea coeficientilor de ierarhizare, reintroducerea grilelor salariale in administratia locala si limitarea sporurilor la 20% din salariul de baza, toate fiind destinate echilibrarii sistemului de salarizare public si evitarii presiunii financiare asupra bugetului.
Una dintre schimbarile importante este revizuirea coeficientilor de ierarhizare, masura care va diferentia clar categoriile profesionale din sectorul public, reducand disparitatile salariale. Scopul acestei revizuiri este de a corela mai bine salariile cu nivelul de responsabilitate, experienta si calificare al angajatilor. Conform Planului, aceasta restructurare aduce stabilitate economica, motivand mai eficient angajatii si reducand riscul disfunctionalitatilor din sectorul public.
Reintroducerea grilelor salariale pentru administratia locala reprezinta o alta masura majora a reformei. Aceasta va asigura o coerenta mai mare intre administratia locala si cea centrala, eliminand riscul inegalitatilor salariale si fragmentarii. Astfel, angajatii din administratiile locale vor beneficia de un tratament salarial similar cu cel din administratia centrala, ceea ce va contribui la stabilizarea si armonizarea sistemului public de remunerare.
In ceea ce priveste limitarea sporurilor, planul propune ca acestea sa nu depaseasca 20% din salariul de baza. Aceasta masura are scopul de a evita cresterea necontrolata a salariilor prin sporuri excesive si de a asigura o structura salariala previzibila si sustenabila. Prin aceasta plafonare, sporurile devin un element suplimentar, si nu componenta principala a remuneratiei, contribuind la o mai buna gestionare a cheltuielilor salariale din sectorul public.
Noile masuri propuse sunt parte a eforturilor de reducere a deficitului bugetar, care in 2024 se estimeaza la 7,9% din PIB. Planul bugetar prevede o ajustare treptata a deficitului pana in 2031, extinzand perioada de reducere de la patru la sapte ani. In acest sens, reformele din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) sunt combinate cu masuri suplimentare pentru a realiza o stabilitate financiara durabila.
Planul Bugetar-Structural National pe Termen Mediu 2025-2031 a fost deja discutat la Consiliul National Tripartit pe 16 octombrie si apoi, pe 25 octombrie, la intalnirea reprezentantilor guvernului, mediului de afaceri si autoritatilor locale. In urma acestor consultari, documentul urmeaza sa fie transmis Comisiei Europene pentru aprobare. Comisia si-a exprimat deja un acord de principiu asupra masurilor propuse, confirmand astfel intentia Romaniei de a implementa un sistem de salarizare public mai echilibrat si eficient.
Citeste si: Premierul Ciolacu promite: Impozite mai mici pentru romanii cu venituri reduse! Afla ce te asteapta in 2025
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Un mare economist ridica cartonasul rosu: Romania se indreapta catre stagflatie. E cel mai prost scenariu
Ai depozite bancare in dolari sau te bate gandul sa iti tii banii in dolari americani? Ce pericole pot fi in acest moment
Miroase iar a criza economica in SUA, dar de data asta nu imobiliarele sunt lovite. Americanii nu mai au bani!
Partenerii nostri
CNPP - pensia medie in Romania a ajuns la aproape 2.800 de lei
Taxa pe stalp: Guvernul a decis reducerea si aplicarea diferentiata a cotelor de impozitare
Acordare imprumut administrator: Atentie la plafonul de 5.000 euro prevazut de Legea nr. 31/1990!
Inregistrarea marcii la OSIM - Protejeaza-ti afacerea legal si eficient
Banca amendata GDPR pentru Polite de asigurare emise ilegal, fara acordul clientilor