Revoltator! Romanii, obligati in 2025 sa plateasca taxa pe harnicie. Ministrul Finantelor: Nu e asa mare
taxa pe harnicielegea bugetuluitanczos barna
Noua „taxa pe harnicie”, introdusa de Guvern prin legea bugetului pentru 2025, a starnit controverse majore in randul primarilor din marile orase. Masura presupune ca municipiile care colecteaza mai multe venituri din impozitul pe salarii sa vireze 15% din surplus la bugetul de stat, bani ce vor fi redirectionati catre localitatile mai mici si mai sarace. In timp ce oficialii Guvernului sustin ca este o masura de „solidaritate”, edilii din orasele afectate considera ca este o pedeapsa pentru performanta.
Primarii acuza: „Ne iau banii pentru proiectele locale”
Primarii din orasele mari au reactionat dur, acuzand Guvernul ca le ia bani care ar trebui sa fie folositi pentru dezvoltarea comunitatilor locale. Dominic Fritz, primarul Timisoarei, estimeaza ca orasul sau va pierde 13 milioane de euro din cauza acestei taxe. In opinia sa, acesti bani ar fi trebuit investiti in infrastructura, educatie si transport public.
„Acesti bani ar fi putut fi folositi pentru a finaliza stadionul, a moderniza scolile sau a amenaja noi parcuri. In schimb, vor fi impartiti de Guvern in functie de criterii netransparente. Practic, suntem pedepsiti pentru ca avem o economie locala performanta si oameni care muncesc si platesc taxe”, a declarat Dominic Fritz.
Si primarul Bacaului, Lucian Stanciu-Viziteu, se plange de impactul negativ al masurii, estimand pierderi de 3 milioane de lei pentru orasul sau. „In loc sa fim incurajati sa ne dezvoltam, suntem taxati suplimentar. Aceasta masura incalca principiul european al subsidiaritatii, conform caruia administratiile locale ar trebui sa aiba resurse suficiente pentru a-si gestiona propriile bugete”, a afirmat edilul.
Cum functioneaza noua taxa pe harnicie?
Potrivit noii legi, daca veniturile unui municipiu din cota de impozit pe venit sunt peste media nationala, pentru fiecare leu care depaseste acest prag, 15% trebuie virat suplimentar catre bugetul de stat. De exemplu, in Timisoara, unde impozitul pe venit per locuitor este estimat la 3.700 de lei, aproape dublu fata de media nationala de 2.000 de lei, diferenta de 1.700 de lei va fi supusa acestei taxe.
Primarul Iasului, Mihai Chirica, subliniaza ca mecanismul afecteaza direct orasele cu o economie locala puternica: „Daca un oras are o economie puternica si atrage investitii, Guvernul ii ia o parte din venituri si le redistribuie catre alte localitati. Nu contestam nevoia de sprijin pentru comunitatile mai mici, dar aceasta masura ar trebui gandita altfel, nu prin pedepsirea celor care performeaza.”
Guvernul justifica masura prin „solidaritate”
In replica, ministrul Finantelor,
Tanczos Barna, sustine ca taxa este necesara pentru a echilibra distributia resurselor intre regiuni. „Am introdus aceasta masura pentru a sprijini judetele care pierd sume mari din cauza aplicarii normelor bazate pe recensamantul actualizat. Unele localitati au cresteri uriase de venituri fata de 2024, iar o parte din acesti bani trebuie redistribuiti pentru a asigura servicii publice si in zonele mai putin dezvoltate”, a explicat ministrul.
Totodata, oficialul afirma ca impactul asupra oraselor mari nu este atat de semnificativ pe cat sustin primarii. „Este vorba doar de 10-15% din surplusul de venituri, ceea ce nu ar trebui sa afecteze serios bugetele locale. E un efort de solidaritate pentru a sprijini comunitatile care au nevoie de ajutor”, a adaugat Tanczos Barna.
„Taxa pe harnicie” nu este singura modificare fiscala care afecteaza veniturile primariilor si ale firmelor. De la 1 ianuarie 2025, Guvernul a implementat mai multe masuri menite sa creasca veniturile statului:
-
Cresterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%.
-
Scaderea pragului pentru microintreprinderi de la 500.000 la 250.000 de euro, ceea ce inseamna ca mai multe firme vor plati impozit pe profit.
-
Impozitul pe constructii speciale („taxa pe stalp”), de 1,5% din valoarea imobilelor aflate in patrimoniul contribuabililor la 31 decembrie 2024.
Astfel, primarii din marile orase se tem ca resursele locale vor fi din ce in ce mai limitate, afectand dezvoltarea urbana.
Asociatia Municipiilor din Romania a anuntat ca va solicita o intalnire cu premierul si ministrul Finantelor pentru a discuta mecanismele de redistribuire a veniturilor. Primarii cer un sistem mai previzibil si echitabil, care sa nu penalizeze orasele cu o economie dezvoltata.