Revenire in V sau cadere in I? Florin Citu vs Nouriel Roubini, zis si dr. Dezastru
In cercul restrans al celor care chiar se pricep la economie, numele lui Nouriel Roubini este foarte cunoscut insa, de nu putine ori, evitat. Roubini, a carui porecla este dr. Doom (dr. Dezastru), este profesor de economie la Stern School of Business in cadrul Universitatii New York si si-a dobandit notorietatea mondiala atunci cand, inca in anul 2005, a tras un semnal de alarma asupra iminentei unei crize economice globale. Avertismentul profesorului american a fost mai degraba ignorat, iar criza a lovit, devastator, economia mondiala trei ani mai tarziu.
Acum, in contextul pandemiei COVID-19, presa din intreaga lume, care se ocupa (si) de economie, dedica spatii ample comentariilor dr. Doom referitoare la amploarea crizei economice generate de pandemie.
Conform profesorului american, pandemia COVID-19 va arunca omenirea intr-o criza economica cel putin la fel de grava ca cea declansata in anul 2008. De retinut: CEL PUTIN.
Sa ne amintim ca ministrul roman al Finantelor publice, Florin Citu, a afirmat ca, post-pandemie, economia Romaniei va inregistra o crestere in "V", adica o recuperare accelerata a pierderilor, urmand unei perioade de recesiune accelerata.
Nouriel Roubini apeleaza la alte litere pentru a descrie evolutia economiei globale dupa criza generata de pandemie.
Profesorul american sustine ca, cel mai probabil, evolutia economiei mondiale va fi in "I", ceea ce inseamna o scadere abrupta, pentru o lunga perioada de timp, fara a putea estima cand va inceta declinul.
Evolutia in "V" este utopica si la fel de putin probabile sunt si evolutiile in "U", ceea ce inseamna o scadere brusca urmata de o revenire lenta a economiei, si in "L", adica o perioada lunga de stationare la cel mai de jos nivel inregistrat in timpul crizei si imediat dupa aceea.
Punand laolalta estimarile celor doi economisti (Citu vs Roubini) litera "V" a romanului pare una cu incarcatura exclusiv electorala, fara justificare economica, literele "U" si "L" descriu scenarii dezirabile, dar putin probabile, in vreme ce litera "I" pare sa descrie cel mai corect amploarea si evolutia crizei economice care ne asteapta.
Roubini mai atrage atentia si asupra dimensiunii sociale a crizei economice catre care ne indreptam: vor disparea locuri de munca, salariile vor fi diminuate, puterea de cumparare va scadea, cu efecte in lant asupra economiei, concomitent cu cronicizarea unui sentiment de insecuritate sociala.
"Cand restrictiile impuse de pandemie vor fi ridicate, nu se vor mai redeschide toate magazinele, iar in cele care vor avea resurse sa se redeschida va intra mult mai putina lume decat inainte. E foarte simplu de inteles ce inseamna asta." - afirma Roubini.
In "meciul" dintre cele doua mari superputeri economice ale lumii, Statele Unite si China, Roubini vede China in avantaj si estimeaza ca economia Asiei isi va reveni din criza mai repede si cu costuri mai mici decat economia americana.
Roubini sustine ca ne aflam in pragul unei crize economice mondiale fara precedent, aducand drept argument faptul ca nici in vremea Marii Crize din anii 1930, nici in timpul celui de-al doilea Razboi mondial, nici in criza care a debutat in 2008 economia nu s-a confruntat cu o oprire totala.
Sursa foto: pexels.com