Restaurantele romanesti raman fara bucatari. Patronii, intre dublarea preturilor si bucatarii chinezi
turismbucatarimigratiedeficit forta de munca
Deficitul fortei de munca din domeniul turismului se agraveaza si in randul restaurantelor, Romania riscand sa ramana fara bucatari romani, iar restaurantele fiind nevoite sa dubleze pretul mancarii sau sa angajeze bucatari asiatici pentru prepararea mancarurilor traditionale.
Conform unui interviu acordat site-ului Profit.ro de catre Stefan Bercea, presedintele Asociatiei Bucatarilor si Cofetarilor din Romania, chiar daca chefii restaurantelor si hotelurilor de calitate sunt platiti cu aproximativ 1500 euro pe luna, salariul mediu al unui bucatar in Romania este de 500-600 euro pe luna.
Din acest motiv, foarte multi bucatari profesionisti au ales sa lucreze in strainatate, in hoteluri, restaurante sau pe vase de croaziera, castigand peste 2500 pe luna, de patru ori mai mult decat in Romania.
In ciuda infiintarii a numeroase scoli de gatit, Stefan Bercea spune ca abia jumatate dintre locurile libere sunt ocupate, neexistand suficient interes in randul tinerilor pentru aceasta meserie, dar si ca emisiunile culinare i-au determinat pe multi sa aspire la titlul de “Chef”, in ciuda faptului ca “Putini bucatari de pana in 25 de ani stiu, insa, cum se face un sos sau o ciorba”.
Conform estimarilor lui Stefan Bercea, in cel mult 5 ani patronii de restaurante vor avea de ales intre angajarea de bucatari asiatici cu pretentii salariale mici sau dublarea costului mancarii pentru a pastra bucatarii romani.
Altfel spus, in urmatorii ani, romanii ar putea savura mancaruri traditionale precum sarmalele, micii, ardeii umpluti sau ciorba de burta gatite de bucatari chinezi.
Bercea a mai relatat pentru Profit.ro o experienta dintr-o vizita in China, unde a fost uimit sa constate, dupa ce i-a invatat pe cativa tineri bucatari chinezi cum se fac sarmalele, faptul ca acestia sunt extrem de harnici, reusind sa pregateasca intr-o ora peste 1000 de sarmale.
Citeste si:
Companiile risca amenzi consistente pentru nereciclare, de la 1 ianuarie
Sursa foto: pexeles.com