Remus Borza, DEMIS de Dancila la doar o saptamana dupa ce a fost numit consilier economic in locul lui Valcov
remus borzaviorica dancilareforma sistem publicbugetaricheltuieli publiceimpozit venitit
Remus Borza a fost numit, saptamana trecuta, consilier economic al premierului Viorica Dancila. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe documentele sale de investire in functie, ca Borza s-a si vazut dat afara din Guvern.
Totul a inceput in urma cu o saptamana, cand
Darius Valcov si-a anuntat demisia din functia de consilier economic al Vioricai Dancila. Valcov a devenit celebru prin faptul ca a fost unul dintre initiatorii Ordonantei 114, supranumita chiar de el "Ordonanta lacomiei".
In locul lui Valcov venea, la finele saptamanii trecute, Remus Borza. Acesta a anuntat inca de atunci ca are in plan o reforma masiva in sistemul public, axata in special pe reducerea numarului de Ministere si diminuarea numarului angajatilor la stat. Se pare ca reforma propusa de Borza nu a fost tocmai pe placul Vioricai Dancila, care a si semnat demiterea lui din functie.
Intr-un interviu pentru
ZF, Remus Borza vorbea despre planurile pe care le are din noua functie de consilier al premierului.
Potrivit acestuia, ar urma schimbari majore in fiscalitate, pe modelul american al lui Donald Trump. Borza spunea, de asemenea, ca autoritatile statului ar trebui sa aiba toleranta zero pentru evaziune fiscala, fiindca pe acolo se scurg anual bani grei din bugetul statului.
"Eu am idei, dar nu-mi racesc gura degeaba. In America presedintele DonaldTramp a dus fiscalitatea pentru companii de la 35% la 21%. In Romania toata lumea a injurat PSD, dar aici taxa pe impozitul pe profit este de 16%. Numai ca impozitul colectat nu se pupa deloc cu cifra de afaceri. Impozit pe profit de sub 2% din PIB, ce-i asta? Evaziunea fiscala este de 16 miliarde de euro, anual. Pai asta inseamna 13 autostrazi Comarnic – Brasov. Cu ce sa faci autostrazi, daca nu ai bani? Vom inchide povestea, dar adaug, ca sa fie limpede. Vom vorbi cu mediul de afaceri, vom avea un dialog onest. Vom gasi solutii agreate de toate partile. Vom discuta tot timpul cu mediul de afaceri. Dar nu putea avea autostrazi cu vorbe, avem nevoie si de bani. Schemele cu preturile de transfer, cu ingineriile financiare trebuie sa inceteze“, spune proaspatul consilier economic al premierului.
De asemenea, Borza considera ca numarul ministerelor si bugetarilor ar trebui redus, pentru a diminua cheltuielile bugetare, care au ajuns la un nivel record.
"Trebuie redus numarul de ministere, trebuie redus numarul de institutii. Este o enorma birocratie, o enorma cheltuiala de bani, bani care trebuie sa mearga in autostrazi si scoli. Mediu de afaceri are nevoie de un milion de oameni, in vreme ce, in institutiile de stat, sunt sute de mii de oameni care stau degeaba pe bani multi.
Este nevoie de un plan de restructurare sever. In administratie. Este nevoie de un dialog cu totul onest cu mediu privat. Pentru ca PIB-ul s-a dublat, in ultimii sapte ani. Dar nu si bugetul. 16 miliarde de euro evaziune este enorm si apoi injuram ca noi nu avem autostrazi. Asa ca toata lumea trebuie sa plateasca taxe", spune Borza.
Totodata, Borza a lansat si ideea unei noi OUG, care sa rectifice OUG 114 si OUG 19.
"De principiu a existat o logica a ordonantei 114, am avut cresteri economice chiar de 7%, in 2017, in medie de 4,7% in ultimii sapte ani si o dublare a PIB, iar impozitul colectat de la 600.000 de firme inregistrate la Registrul Comertului a scazut de la an la an, este un paradox. Vom decide daca venim cu o a treia ordonanta, ca fie sa abroge 114 si 19, fie sa pastreze ce este bun din 114 si 19”, a spus Borza la Antena 3.
Citeste si:
Olguta Vasilescu: FMI vine cu noi propuneri de austeritate pentru romani, dar PSD nu poate merge pe abordarea strict contabiliceasca