REGULI NOI pentru romanii care au SOBE sau CENTRALE PE LEMNE
incalzire lemnereglementare incalzire lemnerenuntare sobe lemne
Nici macar la nivel inalt, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Drumul pavat cu bune intentii de Uniunea Europeana catre un mediu mai curat se loveste de realitate. In conditiile in care, multe gospodarii folosesc masa lemnoasa pentru a se incalzi, este aproape imposibila interzicerea acestei modalitati, daca nu se ofera alta viabila in loc.
La aceasta concluzie au ajuns dezbaterile proiectului noii Directive europene privind
energia regenerabila, parte a pachetului legislativ Fit-for-55 de decarbonare.
Astfel, interzicerea completa a productiei de energie pe baza de biomasa forestiera, atat in centrale mari comerciale, cat si in sobe individuale pentru incalzirea rezidentiala, a fost considerata o masura prea radicala.
O alta propunere prea greu de implementat a fost impunerea de standarde dure sobelor rezidentiale pe lemne. UE considera ca monitorizarea respectarii acestor reguli de catre instalatiile rezidentiale de incalzire ar fi deosebit de dificila, in special in statele in care autoconsumul de biomasa pentru incalzire este semnificativ si nu este inregistrat pe pietele comerciale.
In ce priveste sobele de incalzire pe lemne de folosinta domestica existente, UE nu are in vedere interzicerea lor si nici impunerea de standarde de mediu drept conditie pentru a putea fi folosite in continuare.
Insa, de la 1 ianuarie 2022, in UE, nu vor mai fi comercializate decat sobe si seminee care respecta noul standard Ecodesign, care impune ca emisiile de particule (PM) ale sobelor sa nu depaseasca 40mg/mc la 13% O2, emisiile de compusi gazosi organici sa nu depaseasca 120mg/mc la 13% O2, emisiile de CO sa nu depaseasca 150mg/mc la 13% O2, emisiile de oxizi de azot sa nu depaseasca 200mg/mc la 13% O2, iar randamentul sa nu fie mai mic de 65%.
Romanul, frate cu incalzirea pe lemne
In Romania, jumatate dintre gospodarii se incalzesc cu sobe alimentate cu lemne, procentul ajungand la peste 80% in mediul rural.
Autoritatile de la Bruxelles au in vedere limitarea si descurajarea utilizarii biomasei forestiere in scopul producerii de energie.
Statele UE nu ar trebui sa acorde sprijin pentru productia de energie din busteni de gater, busteni de furnir, buturugi si radacini si sa evite promovarea utilizarii lemnului rotund de calitate pentru productia de energie, cu exceptia unor circumstante bine definite.
In conformitate cu principiul utilizarii in cascada, biomasa lemnoasa ar trebui utilizata in conformitate cu cea mai mare valoare adaugata economica si de mediu, in urmatoarea ordine a prioritatilor: produse pe baza de lemn, prelungirea duratei lor de viata, reutilizare, reciclare, bioenergie si eliminare.
Romania s-a angajat prin PNRR, sa puna in vigoare, pana cel tarziu in ultimul trimestru din 2023, un cadru legislativ de decarbonizare a sectorului de incalzire si racire, care sa includa diversificarea mixului energetic prin renuntarea treptata la lemn ca sursa de combustibil.
Programul de guvernare al Guvernului Ciuca prevede incurajarea tranzitiei catre o energie bazata pe biomasa, gaz si energie geotermala sustenabila.