Regiunile Uniunii Europene vor primi inca 47,5 miliarde de euro pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
fonduri europene pandemiefonduri combatere pandemiebuget combatere pandemie
Eurodeputatii au aprobat ajutoare suplimentare pentru ca regiunile Uniunii Europene sa poata contracara pandemia de COVID-19 si sa gaseasca solutii pentru consecintele sale sociale si sanitare. Parlamentul a aprobat REACT-EU, un pachet de 47,5 miliarde de euro pentru a atenua efectele imediate ale crizei provocate de pandemia de COVID-19 in regiunile Uniunii.
Initiativa a fost adoptata cu 654 de voturi pentru, 23 impotriva si 17 abtineri. Banii vor fi pusi la dispozitie prin intermediul fondurilor structurale ale Uniunii.
Astfel, pentru 2021, s-au alocat 37,5 miliarde de euro, iar, pentru 2022, 10 miliarde de euro.
Operatiunile prevazute de REACT-EU sunt eligibile pentru finantare cu efect retroactiv din 1 februarie 2020. Resursele pot fi utilizate pâna la sfârsitul anului 2023.
Tarile membre ale Uniunii Europene vor putea aloca o parte din bani Fondului social european, Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), initiativei "Locuri de munca pentru tineri" si programelor transfrontaliere (Interreg).
Investitiile se vor concentra pe sectoarele cele mai afectate de consecintele economice ale pandemiei.
REACT-EU este o propunere a Comisiei Europene pentru a aborda impactul economic si social al pandemiei de COVID-19. Propunerea ia forma unei modificari a Regulamentului privind dispozitiile comune, care reglementeaza perioada de programare 2014-2020 a politicii de coeziune.
REACT-UE vine in continuarea celor doua propuneri anterioare referitoare la politica de coeziune: Initiativa pentru investitii ca reactie la coronavirus (CRII) si Initiativa Plus pentru investitii ca reactie la coronavirus (CRII +).
Ambele modifica normele referitoare la cheltuielile regionale pentru a facilita redresarea. Resursele pentru REACT-EU vor proveni din instrumentul de redresare al Uniunii Europene, numit Next Generation EU.