Redresarea economica ramane un VIS FRUMOS: realitatea cifrelor e dureroasa
redresare economicaincertitudini omicronincertitudine pandemie
Un an atat de bun din perspectiva economica precum 2019 nu se intrevede prea curand. Suisurile si coborasurile in plan financiar si economic le-au urmat pe cele ale situatiei epidemiologice. De valurile pandemiei au depins si mai depind vietile noastre si activitatea profesionala.
De fiecare data cand se constata o usoara sau o mai solida redresare, apare o
noua tulpina a SARS-CoV-2 si un nou val de infectari.
Este cazul si acum, cand, in zona euro, redresarea economica a incetinit in prima luni din 2022, in ciuda unei redresari in Germania, unde fabricile au beneficiat de o relaxare a blocajelor lantului de aprovizionare.
Noile restrictii impuse din cauza variantei Omicron au afectat industria serviciilor, dominanta in zona euro, conform unui sondaj citat de Reuters.
Raspandirea unei variante atat de contagioase ca Omicron in toata Europa a determinat autoritatile sa-si incurajeze cetatenii sa stea cat mai mult in case si sa evite socializarea.
Pe de alta parte, in case, departe de magazinele fizice, i-a tinut pe oameni si inflatia, care nu indeamna la consum, unul dintre cele mai importante motoare ale cresterii economice.
Indicele HIS Markit care masoara sanatatea economiei a scazut la 52,4, in ianuarie 2022, de la 53,3, in decembrie 2021.
Cel mai afectat a fost indicele pentru servicii, care a scazut la minimum ultimelor noua luni.
Redresarea ar putea fi reluata in februarie si martie
In timp ce, companiile din Germania s-au extins cu cel mai rapid ritm din ultimele patru luni, deoarece fabricile s-au bucurat de o relaxare a blocajelor lantului de aprovizionare, nu peste tot lucrurile stau la fel de bine.
In Franta, ritmul de crestere al afacerilor a scazut mai mult decat se prognozase, din cauza numarului mare de infectari si a presiunilor inflationiste.
De asemenea, in Marea Britanie, activitatea a incetinit in mod neasteptat la cel mai scazut nivel din ultimele 11 luni.
In acelasi timp, in Japonia, activitatea din sectorul privat in ansamblu a scazut pentru prima data in patru luni, deoarece industria serviciilor a avut de suferit pe fondul cresterii numarului de cazuri de coronavirus si al cresterii preturilor.
Un sondaj Reuters a constatat ca mai mult de doua treimi dintre economisti spun ca varianta Omicron ar avea un impact economic mai usor decat Delta.