Redresarea economica, in trei cuvinte: dificila, neuniforma si cu daune de durata
previziuni economicedaniel daianuconsiliul fiscal
In timp ce incercam sa traversam cat mai bine pandemia din prezent, nu putem sa nu ne intrebam ce se va intampla in viitor, mai ales in sfera economica, a carei evolutie ne vizeaza direct, indiferent de domeniul in care activam, de venituri sau de nivel de trai.
Economia nu trebuie privita ca un element abstract al vietii noastre, ci ca unul extrem de concret, care ne influenteaza aspectele cele mai importante ale vietii.
Din acest motiv, ceea ce se va intampla in era post-pandemie, ar trebui sa ne intereseze pe toti, fiindca nu putem trai izolati intr-un turn de fildes in care nu trebuie sa ne achitam facturile.
Prin urmare, sa aruncam o privire peste estimarile presedintelui Consiliului Fiscal, cu privire la evolutia economiei romanesti, dupa pandemie,
Poate ca punem gresit problema, atunci cand folosim termenul de "evolutie", De fapt, e vorba de relansare
Cine crede si acum ca aceasta pandemia nu a amestecat piesele pe tabla de sah a economiilor globale se insala amarnic. Dupa criza sanitara, statele care vor dori sa evolueze, vor trebui sa ia masuri ferme, inteligente, asumate si de perspectiva.
Nu vorbim deci, despre "evolutie economica" post-pandemie, ci despre redresare, mai ales intr-o Romanie in care lucrurile nu stateau minunat nici inainte de momentul crizei sanitare.
Prin urmare Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal, e de parere ca avem in fata o relansare caracterizata sugestiv in trei cuvinte: "dificila, neuniforma si cu daune de durata".
Totusi, exista si un element pozitiv in toata aceasta ecuatie. Relansarea va fi sustinuta si este deja impinsa de la spate de
campania de vaccinare.
De aceasta campanie de vaccinare depinde si relansarea economica
Daianu e de parere ca exista o legatura mai mult decat stransa intre vaccinare si relansare economica. Practic, datorita campaniei de vaccinare, statele lumii au sansa la o relansare cat mai optimista.
"Vaccinarea populatiei ajuta redresarea, insa economiile sunt inca suferinde. De aceea, regulile fiscale raman „dezactivate” in UE si in perioada 2021-2022. Revenirea PIB-ului la nivelul pre-pandemie este asteptata in unele state din UE in acest an, in altele in 2022. Dar va fi o redresare dificila, neuniforma, cu daune de durata, cu transformari induse de noi tehnologii si efecte ale schimbarii de clima", a transmis oficialul, intr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
Citeste si: Tichetele cadou nu mai scapa de impozitare, vor fi asimilate veniturilor salariale
Romania a fost prinsa pe "picior" gresit de Covid
"Acesta este contextul general in care se misca economia noastra care, spre deosebire de celelalte din UE, a pornit razboiul cu virusul Covid-19 cu un deficit bugetar structural de peste 5% din PIB, cel mai inalt in UE. In 2020, deficitul cash (incasari vs. iesiri efective) al bugetului public a fost de 9,79% din PIB, incadrabil in tabloul european", mai explica Daianu.
"Si acest an va testa rabdarea oamenilor, rezilienta comunitatilor, a firmelor"
Daianu sustine ca nu avem in fata un an usor, ci unul plin de provocari, ce ne va solicita resursele de rezistenta.
"Si acest an va testa rabdarea oamenilor, rezilienta comunitatilor, a firmelor, capacitatea autoritatilor de a gestiona o situatie tare complicata. Cum este firesc, discutii sunt pe temele ce preocupa opinia publica. Dar este esential ca interesele cetatenilor legate de sanatate si premize de baza pentru viata economica sa fie tratate cu luciditate de toti in societate. Solidaritatea si responsabilitatea conteaza enorm in asemenea conditii dificile, iar mize mici, personale, este bine sa fie lasate deoparte”, arata analistul economic.
Cesterea veniturilor la buget si restructurarea cheltuielilor sunt cheia reformei in Romania
Daianu recomanda Guvernului sa aplice o restructurare a aparatului public, dar una reala, "nu de fatada", dar si o reforma a guvernantei companiilor de stat.
Totodata, el spune ca fondurile europene sunt o solutie pentru a imbunatati bugetul public si recomanda guvernantilor sa se axeze in strategia de corectie macroeconomica pe doi mari piloni: cresterea veniturilor la buget si restructurarea cheltuielilor.
"Este neavenit sa vorbesti despre necesitatea/posibilitatea de a reduce cu 25-30% personalul in sectorul bugetar"
"Exista redundante in aparatul public si se impune o restructurare nu de fatada, dar este neavenit sa vorbesti despre necesitatea/posibilitatea de a reduce cu 25-30% personalul in sectorul bugetar.
Cei care folosesc cu nonsalanta asemenea cifre agregate nu inteleg problemele si implicatiile. Necazurile din finantele publice sunt legate de cresterea masiva si rapida a unor venituri personale (prin bugetul public) simultan cu reducerea mare de taxe si impozite.
Aceasta constatare nu anuleaza nevoia de a fi crescut salarii in sectorul public pentru a stopa hemoragia de capital uman (ex: personal medical), de a mari pensii si salariul minim in economie. Regimul fiscal autohton este profund inechitabil: nu numai ca penalizeaza pe cei de buna credinta si incurajeaza evaziunea fiscala si concurenta fiscala neloiala, dar nici nu asigura venituri fiscale indestulatoare, care sa finanteze bunuri publice de baza”, sustine Daianu.