Recolta de euro la hectar: terenurile agricole din Romania se vand si cu 7.600 de euro
preturi teren agricolpret pamantpret hectar romania
Dincolo de actiuni, obligatiuni, valute forte, criptomonede si metale pretioase, exista o investitie care chiar nu are moarte: terenul agricol. Daca, in timpul unei crize, pretul actiunilor scade sau, cand lucrurile merg bine, gramul de aur se ieftineste, pamantul nu numai ca isi poate creste valoarea, dar este furnizor direct de hrana pentru cine il detine.
In acelasi timp, indiferent ca
inflatia galopeaza sau este doar inflamata, daca vei arunca o samanta-n glie, tot va rodi, pe cand aurul, vorba lui Warren Buffett, nu face decat sa stea intr-o camera.
Dupa exproprieri si colectivizari, si terenurile arabile din tara noastra incep sa fie apreciate la adevarata lor valoare.
Daca, in anii comunismului recoltele obtinute la hectar erau umflate cu pompa, pentru a da bine in statistici, acum, proprietarii care nu vor sa-si vanda pamantul obtin recolte tot mai mari de euro la hectar.
Anul acesta, loturile de peste 30 de hectare de pamant arabil s-au vandut cu preturi intre 1.700 si 7.600 de euro/hectar, in crestere fata de 2020, conform datelor Ministerului Agriculturii.
In 2021, cel mai mic pret pentru un hectar, 1.400 de euro, a fost inregistrat in judetul Dolj, dar, tot de aici provine si cel mai scump hectar de teren vandut, 7.600 de euro, dintr-un lot de 65 de hectare.
In 2019 si in 2020, la mare pret erau pamanturile din judetul Calarasi: intre 5.000-6.000 de euro per hectar sau chiar 10.000 de euro, si 9.000 de euro in 2020.
Cel mai scump pamant este in Bucuresti-Ilfov
Potrivit Eurostat, pretul mediu pentru un hectar de teren in Romania este de 5.339 de euro, in Bulgaria de 5.382 de euro.
In regiunea Bucuresti-Ilfov, cea mai dezvoltata a Romaniei, sunt si cele mai mari preturi la terenurile agricole, care, asa cum s-a intamplat de multe ori, au devenit loc pentru construirea unor ansambluri rezidentiale.
Astfel, in Bucuresti-Ilfov, hectarul de teren se vinde si cu 7.394 de euro, in timp ce, in centrul tarii, cu 6.895 de euro, iar in regiunea Sud-Muntenia, cu numai 5.833 de euro.
Dar cel mai mic pret este cerut in regiunea Nord-Est a tarii, de numai 4.036 de euro pe hectar.