Recesiunea vine pe conducta de gaze. Economia mondiala deconteaza dependenta de combustibilii fosili
recesiune economicascumpire gaze iarnascumpire materii prime
Pretul pentru dependenta economiei mondiale de petrol si gaze este pe cale sa creasca, afectand cele mai variate domenii. In loc sa sporeasca investitiile in hidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice si sa subventioneze montarea de panouri solare de catre firme si gospodarii, statele s-au complacut in a folosi combustibili fosili.
Nici nu a venit iarna, si, in Europa, pretul gazelor naturale
l-a depasit pe cel al petrolului, atingand maximum pentru aceasta perioada de timp a anului, fapt care nu are cum sa nu afecteze revenirea economiei, afectata de efectele pandemiei de Covid-19.
Citeste si:
Se intampla in Romania anului 2021: 5 milioane de romani au nevoie de ajutor pentru a-si plati facturile la energie
In aceste conditii, mai mult ca sigur, sezonul rece va aduce, pe langa temperaturi negative si zapada, noi cresteri de preturi, relateaza Bloomberg.
S-ar putea spune ca iarna pune gaz peste foc si consumatorii pe jar.
Pana si o companie de talia OMV AG a consemnat intarzieri in realizarea stocurilor pentru iarna, consumatorii fiind la mila vremii si a preturilor.
In mod direct, deficientele de aprovizionare cu gaze ar putea paraliza industrii intregi, iar, in tarile in curs de dezvoltare, ar putea duce la intreruperea alimenatrii cu energie electrica, declansand tensiuni sociale.
Scumpirile vor afecta domenii dintre cele mai neasteptate
In mod indirect, scumpirile vor afecta domenii dintre cele mai neasteptate, intrucat oamenii isi vor reduce cheltuielile de consum pentru a putea plati facturile tot mai mari.
Rusia a ramas cel mai mare furnizor de gaze al Europei, dar, din cauza resterii consumului intern, a problemelor de productie si acordurilor de tranzit mai redus prin conductele care traverseaza Ucraina, Rusia exporta gaze cu taraita.
In toata lumea, consecintele scumpirii gazelor naturale sunt tot mai evidente, mai ales in industriile mari consumatoare, cum sunt cele de prelucrare a aluminiului, de productie a zaharului sau a obiectelor din ceramica, iar probabilitatea ca producatorii sa transfere costurile consumatorilor este foarte ridicata, ducand la inflatie tot mai mare.
Pentru a contracara efectele acesteia, unele firmear putea majora salariile, dar si preturile la bunurile pe care le produc, fapt care nu ar face decat sa agraveze situatia.
Citeste si:
Investitii in Bitcoin sau la bursa? Unde ai sanse mai mari de castig
Si, cum o nenorocire nu vine niciodata singura, scumpirea energiei poate genera miscari sociale ample.