Recesiunea economiei mondiale, tot mai probabila: traim vremuri demne de a fi studiate in cartile de economie ale generatiilor viitoare
recesiunea economiei mondialerecesiunerecesiune globalapreviziuni economiceinflatie
O recesiune mondiala este din ce in ce mai probabila, analistii estimand ca aceasta va sosi in 2023, desi Statele Unite ar putea fi deja intr-o recesiune tehnica. SUA au avut deja o scadere a PIB-ului de 1,5% in primul trimestru si exista estimari ca in al doilea trimestru pot sa inregistreze o scadere si mai mare. Preturile ridicate, presiunile legate de aprovizionarea cu energie, incertitudinea adusa de Covid, scaderea cererii sunt factori care indica aceasta posibilitate.
In luna mai, inflatia anualizata din zona euro a atins 8,6%, iar perspectivele de scadere sunt reduse. Principala componenta a cresterii preturilor a fost energia, mai scumpa cu 41,9% fata de anul precedent, alimentele cu 8,9%, bunurile industriale cu 4,3% si serviciile cu 3,4%.
Ultimele date din Romania arata ca preturile productiei industriale au crescut cu 1,49% in mai 2022 fata de aprilie si cu 46,5% fata de aceeasi luna a anului trecut. Cele mai mari cresteri sunt in productia si distributia de energie electrica, gaze naturale, apa calda, cu 135% fata de anul precedent, urmat de industria extractiva cu 116% si industria prelucratoare cu 27,8%. Din industria extractiva, petrolul si gazele naturale au inregistrat cea mai mare parte a cresterilor, cu peste 200%. Acesta este un rezultat direct al crizei energetice globale.
Iar sfarsitul acesteia nu se intrevede. Cele mai recente date arata ca OPEC+ se chinuie sa-si atinga cotele de extractie si ca nu mai are aproape nicio capacitate de rezerva. In acest context, discutia tarilor G7 privind plafonarea preturilor la petrol ar putea declansa decizia Rusiei de a nu respecta cererea si de a reduce productia. Potrivit analistilor JP Morgan, o reducere a productiei cu 5 milioane de barili pe zi nu va produce daune semnificative pentru economia rusa. Daca acest scenariu se materializeaza, pretul petrolului ar putea ajunge la 380 de dolari pe baril, cu un pret estimat de 190 de dolari pe baril in cazul in care reducerea se situeaza in zona de 3 milioane de barili de titei pe zi, estimeaza JP Morgan. Dar piata nu ia inca in considerare aceasta posibilitate, petrolul Brent tranzactionandu-se in jur de 110 dolari, iar contractele futures indica preturi sub 100 de dolari in primul trimestru din 2023.
Criza energetica incepe sa declanseze masuri de sprijin pentru companii in Europa. Rusia a redus cu 60% livrarile de gaze naturale catre Germania prin conducta Nord Stream. In iulie, conducta este programata pentru o oprire completa pentru intretinere, iar Germania si-a manifestat indoiala ca livrarea gazelor naturale va fi reluata dupa aceea. Acest lucru afecteaza deja compania de utilitati Uniper, care are pierderi zilnice estimate la peste 30 de milioane de euro. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat ca guvernul sau continua discutiile privind ajutorul pentru gigantul de gaze si a semnalat ca instrumentele de sprijin dezvoltate in timpul pandemiei pentru salvarea marilor companii, precum Lufthansa, sunt din nou in actualitate. Analistii estimeaza ca pentru salvarea Uniper, costurile timp de un an vor depasi 11 miliarde de euro.
Problema gazelor naturale este amplificata de faptul ca fabricile sunt conectate la aceleasi conducte ca si locuintele, astfel ca o reducere a consumului de gaze doar pentru consumatorii casnici nu este fezabila. Din cauza blocajelor legate de livrarea gazelor, alte industrii germane sunt in pericol de a se prabusi: aluminiu, sticla, industria chimica, potrivit lui Yasmin Fahimi, sefa Federatiei germane a sindicatelor (DGB). Cum Germania este cea mai mare economie europeana, toata aceasta situatie amplifica riscurile de recesiune in Europa.
Recesiunea, la un pas distanta
Potrivit bancii de investitii Nomura, suntem la un pas de recesiune, deoarece atat economia SUA, cat si cea a zonei euro se vor contracta in 2023 cu 1%. In SUA, Nomura prognozeaza o recesiune superficiala, dar de lunga durata, de cinci trimestre, incepand cu ultimul trimestru al acestui an.
In Europa,
recesiunea ar putea fi mult mai profunda daca Rusia taie complet gazul, au spus economistii. Economia Chinei este previzionata sa se redreseze cu ajutorul politicilor de sprijin al cresterii economice, dar riscul unor noi blocaje ramane din cauza strategiei "zero-Covid" a Beijingului.
Explicatiile ne-au fost oferite de analistul eToro, Bogdan Maioreanu.
Foto: pixabay