Recesiunea e dupa colt. Zona euro, cu un picior in groapa crizei financiare pe final de 2023
recesiunecriza economica
Cea de-a doua parte a anului ar putea ingropa Zona Euro in recesiune, conform estimarilor contuare recent de analistii economici, care vin cu cifre deloc optimiste pentru statele europene care folosesc moneda euro.
In cazul Zonei Euro, recesiunea e dupa colt si am fost foarte aproape sa ajungem in aceasta situatie si-n prima parte a anului, insa am scapat "la mustata".
Totusi, analistii cred ca e foarte posibil ca scenariul nedorit sa se materializeze pe final de 2023.
De ce nu e de dorit recesiunea?
Desi nu suna la fel de dur precum "criza economica", recesiunea este, de fapt, o criza veritabila, dar de proportii ceva mai mici. Impactul sau insa, inclusiv asupra firmelor si angajatilor de rand, este unul de nedorit.
Vorbim in special despre cresterea somajului, deci multi oameni risca sa ramana fara loc de munca, despre inflatie, adica scumpiri in masa, despre incetinirea productiei, stagnarea afacerilor si, in general, declin economic.
Indicele Compozit al Managerilor de Achizitii (PMI) final al HCOB, intocmit de S&P Global, a inregistrat o scadere usturatoare in august, pana la 46,7 in august de la 48,6 din iulie. Acest indice e considerat a fi de referinta in tabloul sanatatii economice.
"Zoona euro nu a intrat in recesiune in prima parte a anului, dar a doua jumatate va prezenta o provocare mai mare”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-sef la Hamburg Commercial Bank.
Semne de
recesiune vin in mod special si de la "motorul economic al Uniunii Europene si Zonei Euro" - Germania. Economia germana a stagnat in trimestrul al doilea al anului, dupa ce a trecut printr-o recesiune in sezonul de iarna. Datele indica o scadere de 0,4% in al patrulea trimestru al anului 2022 si o scadere suplimentara de 0,1% in primul trimestru al lui 2023. Conform valorii de la an la an, PIB-ul Germaniei a scazut cu 0,2% in al doilea trimestru al lui 2023.
Foto: unsplash.com