Realegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al Statelor Unite s-ar putea decide (si) in China
Miza razboiului comercial dintre Statele Unite si China nu este numai una economica, ci si una politica, avand in vedere faptul ca sloganul campaniei prezidentiale din 2016 a lui Donald Trump a fost "Make America Great Again" si, pentru a obtine, la anul, un al doilea mandat, pe care si-l doreste, Trump ar trebui sa le ofere alegatorilor acea America mare si puternica pe care le-a promis-o cu trei ani in urma. Deocamdata, deficitul comercial al Statelor Unite pe relatia cu China este urias: 419 miliarde de dolari in 2018.
Evolutia economiei Chinei in ultimele decenii este impresionanta. In 1980, de pilda, PIB-ul Chinei plasa gigantul asiatic pe cea de-a 11-a pozitie in Top-ul celor mai puternice economii din lume, Top dominat de Statele Unite. In 1985, China avansase 3 locuri, iar in 1990 se gasea pe locul 6, in urma Statelor Unite, Japoniei, Germaniei, Italiei si Frantei.
Incepand din anul 2000, China este cea de-a 2-a mare putere economica a lumii, dupa Statele Unite, iar specialistii estimeaza ca, in 2020, China ar putea deveni tara cu cel mai mare PIB din lume.
Statele Unite isi vad periclitata pozitia de lider al economiei mondiale, ingrijorare sporita de faptul ca deficitul comercial al Statelor Unite pe relatia cu China este urias: 419 miliarde de dolari in 2018, in crestere cu 12% fata de deficitul inregistrat in 2017, in conditiile in care deficitul total al balantei comerciale a Statelor Unite in 2018 a fost de 621 de miliarde de dolari, cel mai mare inregistrat in ultimii 10 ani.
Indiscutabil, Statele Unite si China sunt cele mai mari doua superputeri economice, iar dinamica schimburilor comerciale dintre cele doua tari plaseaza China in avantaj.
In momentul de fata, cele doua tari genereaza cca 40% din PIB-ul mondial dar, in vreme ce exporturile Statelor Unite in China au crescut de la 3,9 miliarde de dolari in 1985 la 116,2 miliarde de dolari in 2015, exporturile chinezesti in Statele Unite au crescut, in aceeasi perioada, de la 4,8 miliarde de dolari la 481,9 miliarde de dolari.
Confruntat cu aceasta realitate, presedintele Trump a inceput, din 2018, sa impuna produselor importate din China taxe suplimentare si s-a angajat sa continue sa o faca, pentru a descuraja importul de produse chinezesti, fara sa gaseasca, insa, solutii pentru cresterea exporturilor Statelor Unite in China.
In momentul de fata, cele doua tari se gasesc in faza incipienta a unui razboi comercial fara precedent, razboi care va afecta nu doar economiile Statelor Unite si Chinei ci intreaga economie mondiala.
Deocamdata, din pricina suprataxarii produselor chinezesti importate de SUA, exporturile Chinei au scazut, pe relatia cu Statele Unite, cu 12,5% (primele trei trimestre 2019 fata de aceeasi perioada a anului trecut) iar China a cazut de pe locul 2 pe locul 3 intr-un clasament al principalilor parteneri comerciali ai SUA.
Iata care sunt cele mai tranzactionate categorii de marfuri intre cele doua tari:
Statele Unite importa din China telefoane mobile (43,67 miliarde USD/ an), calculatoare (37,24 mld. USD/ an), scutere, trotinete si triciclete (12,32 mld USD/ an), aparatura pentru comunicatii (11,25 mld. USD/ an), jocuri si dispositive pentru parcurile de distractii (5,35 mld. USD/ an).
China importa din Statele Unite avioane si tehnica de aviatie (13,13 mld. USD/ an), soia (12,46 mld. USD/ an), vehicule (7,89 mld. USD/ an), circuite integrate si alte componente si subansambluri electronice (4,95 mld. USD/ an), petrol si produse petroliere (3,97 mld. USD/an).
In urma suprataxarii produselor chinezesti, exporturile de produse electronice catre SUA au scazut, in ultimul an, cu 4,4%. Pentru a diminua si mai mult importurile de telefoane mobile din China, Statele Unite au impus companiilor americane obligatia de a obtine aprobari guvernamentale pentru exportul de componente electronice catre, in principal, compania chineza Huawei.
O noua runda de negocieri economice intre Statele Unite si China se desfasoara, chiar in aceste zile, la Washington.
Sursa foto: pexels.com