Razboiul va afecta economia Romaniei mai mult decat ne-am fi asteptat: fiecare roman va resimti multiplele crize
razboi ucraina
Romania traverseaza, la fel ca restul statelor din regiune, o perioada marcata de un puternic val inflationist, dar si de o criza energetica de proportii. Pe langa aceste aspecte pe care le regasim si-n restul Europei, noi avem dezavantajul de a avea si un razboi la granita. Toate aceste elemente trag in jos economia nationala, mai mult decat se anticipa anterior.
Pe masura ce razboiul din Ucraina nu da semne ca s-ar sfarsi prea curand, iar multiplele crize persista si ele, analistii economici vad cu ochi tot mai rai ceea ce se va intampla cu economia noastra nationala.
E anticipata o crestere economica mult mai mica decat inainte, dar si o inflatie accelerata.
Conform celor mai recente previziuni ale analistilor Standard & Poor's, prognoza de crestere economica pentru Romania e estimata pana la 2,1%. Practic, avem vom inregistra o evolutie economica cu 2,6 puncte procentuale sub ceea ce preconiza anterior.
De asemenea, mai spun aceiasi specialisti, rata anuala medie a inflatiei va fi, in 2022, de 9%, fata de 6% nivelul anticipat anterior.
Specialistii atrag atentia asupra faptului ca razboiul din tara vecina va avea un impact semnificativ asupra economiei noastre, insa probleme vin si din zona energetica, unde avem o criza atat in plan intern, cat si international, cu preturi chiar si de cateva ori mai mari decat in urma cu un an.
"Ne-am redus prognoza de crestere reala a PIB pentru Romania pana la 2,1% in 2022, pe baza asteptatei incetiniri a exporturilor, investitiilor si consumului. Estimam ca ritmul de crestere al Romaniei va urca la 4,5% in 2023 si va ramane la peste 4% in 2024-2025 pe fondul unei cereri si unor investitii solide din partea sectorului privat. Revenirea economiei romanesti in 2023-24 va depinde de capacitatea sa de a abosrbi si a a utiliza eficient finantarea semnificativa disponibila in cadrul Facilitatii de Redresare si Rezilienta”, se arata in comunicatul Standard & Poor’s.
"In pofida eforturilor atat pe partea de cheltuieli cat si de venituri, precum reducerea celui mai mare deficit de colectare de TVA din UE, ne asteptam ca noile propuneri de cheltuieli inaintea anului electoral 2024 sa conduca la atingerea tintei de deficit de 3% din PIB abia in 2025", a mai transmis Standard & Poor’s.