Razboaiele si bolile sunt printre principalii vectori ai cresterii economice la nivel global
Perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial poate fi caracterizata ca una de "avant" economic. "Avantul" cu pricina a avut drept efect aparitia marilor super-puteri mondiale concomitent cu mentinerea sub limita de saracie a multor altor state. Tot dupa al doilea razboi, totul a devenit business. Pana si artele au devenit o industrie -industria cinematografica, industria editoriala etc. O industrie profitabila (daca nu cumva cea mai profitabila) a devenit si razboiul.
"Pacea mondiala" este, la nivel declarativ, o preocupare principala a tuturor statelor, indeosebi a celor asa-zis "superdezvoltate".
Pacea, insa, ar reprezenta un imens handicap pentru economiile acestor tari prin reducerea ponderii industriei de armament din economiile acestora. Asadar, la ONU, de pilda, diversi purtatori de cravate si camasi albe vorbesc cu patos despre pace, in vreme ce colegi de-ai lor in uniforma creeaza noi focare de conflict in lume, pentru a genera cerere pentru industriile lor de armament.
Cele mai vocale militante pentru pacea lumii sunt, deloc paradoxal, statele care sunt cele mai mari exportatoare de armament.
In intervalul de timp 2014-2018, cei mai mari exportatori de armament (valoric) au fost: Statele Unite (cu o cota de piata de 36% din comertul total cu armament), Rusia (21%), Franta (7%), Germania (6%) si China (5%). Aceste cinci tari sunt responsabile de 75% din exportul de armament la nivel global.
Statisticile mai arata si ca, de pilda, mai mult de jumatate din exporturile de armament ale Statelor Unite se deruleaza catre tari din Orientul Mijlociu. O fi bine, asadar, pentru industria de armament americana si pentru economia americana, in general, sa fie pace in Orientul Mijlociu? Intrebarea este retorica.
La nivelul anului 2016 (la jumatatea perioadei din reperul temporal anterior) Statele Unite au exportat armament in valoare de 12,4 miliarde de dolari, Rusia de 6,15 miliarde, Franta de 2,16 miliarde, Germnaia de 1,65 miliarde si China de 1,15 miliarde de dolari.
La nivel mondial, Arabia Saudita este cel mai mare importator de armament - in anul 2016, acesta tara a importat armament in valoare de 4,11 miliarde de dolari.
Conform datelor furnizate de Stockholm International Peace Research Institute (institut international independent care se ocupa cu cercetari referitoare la conflictele armate si industria de armament) la ora actuala comertul global cu armament a atins cel mai ridicat nivel de la al doilea Razboi mondial incoace. Si creste in continuare.
Industria de armament este, alaturi de industria farmaceutica, cea mai cinica si ipocrita activitate umana. In absenta razboaielor, industria de armament ar intra in faliment, in vreme ce o lume in care ar fi eradicate majoritatea bolilor grave ar pune pe butuci industria farmaceutica. Iata, asadar, cum razboaiele si bolile sunt printre principalii vectori ai cresterii economice, asa cum este ea inteleasa astazi.