Ratele la credite devin tot mai greu de achitat pentru romani
dobanziinflatiecreditecredit ipotecarcredit nevoi personalerata crediteuroleu
Numarul creditelor de consum neperformante este in crestere pe piata bancara din Romania. Tradus in termeni obisnuiti, acest lucru inseamna ca tot mai multi romani au restante la plata ratelor la credite.
Soldul creditelor neperformante a crescut cu aproximativ 11 procente in doar sase luni si a ajuns la aproape 14 miliarde si jumatate de lei in luna martie, transmite BNR.
Capacitatea de plata a romanilor s-a diminuat. Puterea de cumparare a scazut. Desi au aceleasi venituri ca in momentul in care si-au luat angajamentul de plata, din cauza inflatiei si masurilor fiscale adoptate de autoritati, in special prin celebra Ordonanta 114, apare incapacitatea romanilor de a-si achita ratele. De asemenea, salariile au inceput sa isi pondereze cresterile, firmele afectate de politicile guvernamentale intra in procedura de insolventa si faliment, renunta la investitiii si la angajati, sau diminueaza salarii.
Multi oameni se confrunta cu taieri de salarii de la IMM-urile sufocate de masurile fiscale adoptate in ultimii doi ani de Guvern, sau mai rau, s-au trezit concediati.
Insa rata lunara nu intreaba pe nimeni daca are bani in portofel. Ea trebuie platita la data stabilita, in caz contrar, romanii intra intr-un cerc vicios aproape fara de solutie si intoarcere. Isi pot pierde bunurile, pot pierde ani de zile de plata, pot ajunge mai saraci decat erau inainte de a contracta creditul.
Din pacate, nici viitorul nu arata prea bine. BNR estimeaza ca probabilitatea ca imprumuturile sa nu fie rambursate va creste, de la circa 2,8% la 3,5% in urmatorii doi ani.
Nu este prima data cand economia Romaniei se confrunta cu aceasta problema. Dupa criza, principala dificultate a bancilor a fost aceea de a gestiona ponderea mare a creditelor neperformante, care ajunsese la 22% din totalul imprumuturilor in 2014. In urmatorii cinci ani, rata neperformantelor a scazut rapid si in prezent se situeaza la 4,9%. Evolutia a fost sustinuta in principal din scoaterea din bilanturi a imprumuturilor cu restante de peste 90 de zile, dar si din cresterea creditarii si a imbunatatirii disciplinei la plata.
Ce recomanda specialistii?
In primul rand, specialistii le recomanda romanilor sa nu accepte credite cu grad maxim de indatorare, chiar daca ofera posibilitatea aceasta. A-ti lua o marja de eroare poate fi o decizie pe care, atunci cand vei traversa un moment dificil pe plan financiar, sa o lauzi.
In al doilea rand, romanii care sunt platiti in lei ar trebui sa evite imprumuturile in monede straine. Leul se depreciaza puternic si, potrivit expertilor,
va continua acest trend. Astfel, exista pericolul de a avea oscilatii de cost de la o luna la alta.
Nu in ultimul rand, dobanda este si ea foarte importanta. Expertii recomanda contractele de credit cu dobanda fixa. Astfel, vei avea garantia ca rata ta are aceeasi valoare in fiecare luna.
Ca un sfat bonus, expertii financiari recomanda prudenta si calcule serioase, cu luarea in seama a tuturor evenimentelor posibile din viata, mai ales daca vorbim despre imprumuturi pe termen foarte lung, cum ar fi creditul pe 25-30 de ani.