Ratele la banci se ieftinesc cu sume nesemnificative. Povara de pe umerii romanilor ramane mare
rate la bancidebitoriroborircc
Au mai ramas cateva zile din 2022, iar datele pe pe piata dobanzilor indica o depreciere nesemnificativa a ROBOR, indicele luat in calcul pentru creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019, moment ce marcheaza intrarea in scena a IRCC.
Ei bine, asistam la scadere a ROBOR, conform celor mai proaspete date transmise de Banca Nationala a BNR, pe 27 decembrie. BNR ne spune ca Indicele ROBOR la 3 luni a scazut la 7,61%, de la 7,63%.
Este evident ca nu putem vorbi despre o veste care sa-i bucure in vreun fel pe romani, deoarece presiunile pe de umerii debitorilor ce au de rambursat credite in lei cu dobanda variabila ramane una uriasa.
Sa ne amintim ca, la inceputul anului curent, ROBOR la 3 luni era calculat la doar 3,02% pe an. Evolutiile din ultimele luni au adus scumpiri uriase asupra costului ratelor suportat luna de luna de persoanele fizice si juridice indatorate la banci.
Te-ar putea interesa si: Un mare bancher din cea mai bogata tara a UE: inflatia nu pleaca nicaieri. De-abia prin 2024 o sa o ducem ceva mai bine
De ce s-au scumpit ratele la banca?
Pentru multi romani, scumpirile dobanzilor sunt inexplicabile, dat fiind faptul ca nu toti oamenii sunt absolventi de studii economice.
Cert este ca aceste cresteri de dobanda nu sunt prezente doar in Romania, ci inclusiv in zona euro avem aceeasi pronblema, iar fenomenul are o explicatie cat se poate de simpla:
Romania, la fel ca restul UE sau zonei euro, se confrunta cu o crestere agresiva a inflatiei. In fata scumpirilor, bancile comerciale (BNR si Banca Centrala Europeana pentru cele 19 state ca folosesc moneda euro), apeleaza la o politica monetara mai agresiva, ca sa tempereze inflatia.
Este principalul mijloc de lupta contra inflatiei pe care bancherii centrali il au. Crescand dobanda-cheie, bancile comerciale scumpesc si ele dobanzile, banii se scumpesc! Asa se ajunge la consumator si la punerea unei presiuni uriase pe umerii acestuia. Este vorba despre reguli simple de functionare a pietei bancare si a economiei, in general.
Avem scumpiri si la creditele contractate in euro, pe masura ce Euribor se scumpeste si sunt estimari ca va creste si mai mult in 2023. De altfel, IRCC, indicele care a inlocuit din mai 2019 indicele
ROBOR, ar urma sa creasca inca din ianuarie 2023, ceea ce va aduce scumpiri la rate pentru aproximativ jumatate de milion de debitori romani!
In aceste conditii, expertii recomanda ca prima solutie trecerea de la dobanda variabila la dobanda fixa. Este cea mai buna varianta pentru cei ce-si doresc predictibilitate si stabilitate.
Foto: manager.ro