Rasturnare de situatie privind cresterea TVA? Desi ni s-a promis ca nu se mareste, acum ne spun ca vor incerca!
majorare tvaordonanta trenuletcrestere taxe si impozitetva 2025
Discutiile despre o posibila majorare a cotei TVA continua sa starneasca controverse in Romania, desi ministrul Finantelor, Tanczos Barna, sustine ca face tot posibilul sa evite o astfel de masura. In contextul unui deficit bugetar strict de 7% pentru anul 2025, spatiul de manevra fiscala este extrem de limitat, iar presiunile pentru respectarea angajamentelor asumate prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) amplifica incertitudinile. Cu toate acestea, ministrul a lasat deschisa posibilitatea unor ajustari, inclusiv la nivelul TVA, daca situatia financiara o va impune.
Cresterea TVA, o solutie de ultim resort
Ministrul Finantelor a subliniat, in briefingul de dupa sedinta de guvern, ca se depun eforturi pentru a construi bugetul fara o majorare a TVA sau a impozitului pe venit. Totusi, orice decizie finala va depinde de datele economice disponibile in ianuarie 2025. "Vom incerca sa ne incadram in aceasta limita de 7% a deficitului, desi este extrem de restrictiva. Nu ne dorim sa impovaram si mai mult consumul sau mediul de afaceri", a declarat Tanczos Barna.
Aceasta declaratie vine in contextul unor masuri deja anuntate, precum
majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10% si reducerea pragului pentru microintreprinderi. Desi ministrul insista ca stabilitatea fiscala este o prioritate, economistii avertizeaza ca mentinerea deficitului in limitele impuse ar putea necesita ajustari suplimentare, inclusiv pe partea de taxe indirecte.
Impactul unei posibile cresteri a TVA asupra economiei
O majorare a TVA ar putea avea consecinte majore asupra consumului, intr-un context economic deja fragil. Cresterea preturilor bunurilor si serviciilor de baza ar afecta in mod direct puterea de cumparare a populatiei, in special a celor cu venituri mici. In plus, mediul de afaceri ar putea resimti o scadere a cererii interne, iar costurile operationale pentru companii ar creste.
Reprezentantii mediului de afaceri cer guvernului claritate si predictibilitate fiscala. „Intr-un context international complicat, masurile fiscale trebuie sa fie bine gandite, astfel incat sa nu descurajeze investitiile si sa nu afecteze competitivitatea companiilor romanesti”, a declarat un reprezentant al Camerei de Comert si Industrie.
In sedinta de guvern de luni, Executivul a aprobat o serie de masuri fiscale care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie. Printre acestea se numara introducerea unei taxe de 1% pentru constructiile speciale, denumita „taxa pe stalp”, si inghetarea salariilor si pensiilor in sectorul bugetar. Aceste masuri, menite sa reduca deficitul, ar putea insa genera nemultumiri sociale, mai ales daca vor fi insotite de o eventuala majorare a TVA.
Guvernul incearca sa echilibreze nevoia de stabilitate fiscala cu riscurile unei poveri financiare mai mari asupra populatiei si a mediului de afaceri. Desi ministrul Tanczos Barna promite sa evite cresterea TVA, ramane de vazut daca bugetul pentru 2025 va putea fi realizat fara aceasta masura controversata. Toate privirile sunt indreptate acum catre datele economice din ianuarie, care ar putea dicta directia finala a politicii fiscale.
Citeste si: Romania intra in 2025 cu stangul. Suntem plini de datorii!
Sursa foto: freepik.com