Rasturnare de situatie pentru pretul titeiului: cea mai mare ieftinire din ultimii doi ani, dintr-un foc
pret petrolproductie petrolbenzinariicombustibil
Miercuri seara, pretul barilului de petrol a inregistrat o puternica ieftinire, de 17%, pe fondul informatiilor ca doi giganti producatori de petrol, membri ai OPEC, vor sustine cresterea productiei. Este vorba despre Emiratele Arabe Unite si Irak.
Petrolul Brent a scazut cu peste 17%, sau 22 de dolari, pentru a atinge un minim al sedintei la 105,60 dolari. Pretul de referinta a recuperat o parte din pierderi, tranzactionandu-se in scadere cu 13,29 dolari, sau 10,4%, la 114,69 dolari pe baril.
De asemenea, se inregistreaza scaderi de pret si la
petrolul american. Acesta si-a diminuat pretul cu 12,01 dolari, respectiv 9,7%, ajungand astfel la 111,69 dolari.
Acestea sunt cele mai puternice scaderi ale preturilor internationale ale petrolului, din ultimii doi ani, noteaza Reuters.
"Sustinem cresterile de productie si vom incuraja OPEC sa ia in considerare niveluri mai ridicate de productie.
EAU au fost un furnizor de incredere si responsabil pe pietele globale de mai bine de 50 de ani si considera ca stabilitatea pe pietele energetice este esentiala pentru economia globala", a declarat ambasadorul Yousef Al Otaiba, intr-o declaratie postata pe Twitter de Ambasada Emiratelor Arabe Unite la Washington.
"Asta nu inseamna nimic"
Aprovizionarea suplimentara din partea OPEC ar putea compensa unele deficiente de aprovizionare create de perturbarea vanzarilor de petrol din Rusia, dar suntem departe de a suplini aceasta sursa deosebit de importanta.
Astfel, specialistii pietei sunt sceptici asupra proportiilor impactului benefic pe care aceasta miscare il va putea avea asupra pietei, in general. Conform lui Bob Yawger, director de contracte futures pe energie la Mizuho, "asta nu inseamna nimic". "Probabil ca pot aduce pe piata aproximativ 800.000 de barili foarte repede, chiar imediat, ceea ce ne aduce la o saptesprezecea parte din drumul parcurs in inlocuirea ofertei rusesti", a mai spus Yawger.
Amintim faptul ca Statele Unite au cerut producatorilor de petrol din intreaga lume sa mareasca productia daca pot.