Rasturnare de situatie cu facturile noastre: scad puternic preturile, de unde vine socul
se ieftinesc facturilefacturi la energiecriza energetica
Cand ne asteptam mai putin, iata ca apare si vestea cea mare: facturile noastre se ieftinesc, cel putin asta ne promite Banca Mondiala, care ofera si un orizont de timp pentru scaderea preturilor: anul viitor.
Ieftinirea este mult asteptata de consumatori, insa trebuie precizat ca piata trebuie sa scada si mai mult pentru a se ajunge la nivelul de dinainte de criza energetica. In continuare, si anul viitor, spune Banca Mondiala, preturile la energie vor fi totusi cu 75% peste media lor din ultimii cinci ani.
Pe de alta parte, economia mondiala nu e vazuta deloc cu ochi buni de economistii din cadrul Bancii Mondiale.
Specialistii sustin ca evolutia economica mondiala va fi una mai lenta, din cauza contextului dificil pe care il traversam si care va persista.
Avem si previziuni legate de pretul petrolului, ceea ce ne poate contura o perspectiva a evolutiei costului la carburant. Din nefericire, pretul barilului de petrol va fi destul de departe de media multianuala de 60 de dolari. Banca Mondiala se asteapta ca, anul viitor, barilul de titei Brent sa coste 92 de dolari in 2023. Ceva mai ieftin va fi in 2024, cand barilul de petrol va ajunge la 80 de dolari.
Referitor la preturi per ansamblu, Banca Mondiala e de parere ca multe tari din lume se vor confrunta, in continuare, cu o inflatie mare.
"Combinatia dintre preturile ridicate la materii prime si deprecieri persistente ale monedelor se traduce intr-o inflatie mai mare in multe state", a precizat Ayhan Kose, cel ce a coordonat echipa din cadrul Bancii Mondiale, care a realizat aceasta analiza.
"O perioada de si mai mare volatilitatea pe pietele financiare si de materii prime globale" ar urma sa vina peste economiile emergente si cele in curs de dezvoltare, mai crede expertul Bancii Mondiale.
Foto: pixabay.com