Raport oficial: In Romania cumperi cea mai ieftina mancare din toata Uniunea Europeana
mancare ieftinaalimenteproduse alimentarehipermarketcumparaturinivel de trai
Romanii se plang de preturile mari la alimente si bauturi, insa statistica ii contrazice.
Conform unui raport oficial al Institutului National de Statistica (INS), care analizeaza totusi preturile din 2022, nu de acum, se pare ca tara noastra ar fi cel mai ieftin stat membru UE la alimente si bauturi nealcoolice.
Ca referinta, datele au fost calculate de Eurostat in luna decembrie 2023, atat pe baza preturilor de consum colectate de tarile participante pentru un nomenclator comun de marfuri si servicii comparabile, selectate ca reprezentative pentru modelele de consum din cele 36 de tari europene, cat si pe baza datelor privind elementele de cheltuieli ale PIB si a altor informatii de baza transmise conform Regulamentului (CE) nr. 1445/2007.
Sursa citata ne spune ca Romania este cel mai ieftin stat membru pentru grupa Alimente si bauturi nealcoolice (72%) urmata de Polonia (73%), iar la polul opus se afla Danemarca si Luxemburg, avand cel mai ridicat nivel al preturilor pentru aceasta grupa de produse (121%).
Bulgaria inregistreaza cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupele Bauturi alcoolice si tutun (66%), „Imbracaminte si incaltaminte” (80%) si „Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili” (38%), urmata de Polonia, pentru grupele Bauturi alcoolice si tutun” (73%) si Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili (39%).
Danemarca are cel mai ridicat nivel al preturilor pentru produsele cuprinse in grupa „Imbracaminte si incaltaminte” (133%), iar Irlanda este cea mai scumpa tara din UE la produsele din grupele Bauturi alcoolice si tutun (216%) si respectiv Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili (195%).
In Romania gasesti si cele mai mici preturi la mobilier si echipamente de uz casnic
Bulgaria si Romania au cel mai scazut nivel al preturilor dintre tarile UE pentru grupa Articole de mobilier, echipamente de uz casnic si intretinerea curenta a locuintei (71%). Ungaria ramane cel mai ieftin stat membru pentru grupa Transport (70%), urmata de Polonia pentru grupa Recreere si cultura (62%), iar Bulgaria inregistreaza cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupa servicii de cazare si restaurante (50%).
Luxemburg are cel mai mare nivel al preturilor pentru Articole de mobilier, echipamente de uz casnic si intretinerea curenta a locuintei (128%) dintre statele membre, iar Danemarca este cea mai scumpa tara din UE la grupele Transport (129%) , Recreere si cultura(143%) precum si la serviciile de cazare si restaurante (154%).
Foto: freepik.com