Raport oficial: economia romaneasca e mai de incredere decat cea a UE. Suntem pe val
economia romaneascaeconomia romaniei
Desi multi dintre noi tindem sa credem ca evolutia economica a tarii noastre merge intr-o directie gresita, ne inselam amarnic. Datele oficiale indica faptul ca Romania, spre deosebire de Uniunea Europeana, inregistreaza o crestere surprinzatoare a Indicatorului de incredere economica (ESI).
In luna octombrie, Indicatorul de
incredere economica (ESI) a evoluat pozitiv in tara noastra, semn ca economia noastra nationala nu arata atat de rau in ochii expertilor, pe cat suntem tentati unii dintre noi sa credem. ESI Romania n-a mai atins o valoare atat de mare din primavara acestui an.
In schimb, la nivelul intregii Uniuni Europene, ESI este in declin, marcandu-se, in luna octombrie, cea de-a saptea luna consecutiva de scadere a increderii in economia blocului comunitar.
Referindu-ne la cifre, in tara noastra ESI a ajuns in octombrie la 102,9 de puncte, crescand cu 0,5 puncte de la luna la luna. De precizat ca suntem pe crestere din septembrie.
In schimb increderea in economia Uniunii Europene a ajuns, in octombrie, la doar 90,9 de puncte.
De asemenea, se inregistreaza un declin si-n zona euro, mai transmit cele mai recente date publicate de economistii din cadrul Comisiei Europene.
Datele sunt oficiale si vin de la Comisia Europeana: economiile de top ale UE se confrunta cu o incredere in scadere
"In octombrie 2022, indicatorul de incredere economica (ESI) a scazut in continuare atat in ??UE (-1,5 puncte la 90,9), cat si in zona euro (-1,1 puncte la 92,5), atingand cel mai scazut nivel din august si, respectiv, noiembrie 2020. Indicatorul asteptarilor de angajare (IEE) a scazut, de asemenea, (-1,8 puncte la 104,5 in UE si -1,7 puncte la 104,9 in zona euro), dar a ramas cu mult peste media pe termen lung", transmite Comisia Europeana.
In UE, scaderea ESI in octombrie a rezultat din deteriorari marcate ale increderii in sectorul serviciilor si in productie, compensate doar partial de usoare imbunatatiri ale comertului cu amanuntul si ale increderii consumatorilor. Increderea in constructii a ramas in general stabila.
Analizand situatia in randul celor mai mari economii ale blocului comunitar, Comisia Europeana a constatat ca ESI a scazut in Germania (-1,0) si Italia (-0,9), in timp ce a ramas practic neschimbat in Tarile de Jos (-0,3) si Franta (0,0) si s-a imbunatatit in Polonia (+0,4) si Spania ( +1,4).
Foto: pixabay.com